ABG: Banksektorn i bättre skick nu än 2008

Kreditförlusterna för de nordiska storbankerna väntas visserligen stiga och driva ned intjäningen, men banksektorn är i mycket bättre skick nu än inför amerikanska Lehman Brothers kollaps och finanskrisen hösten 2008. Det anser investmentbanken ABG Sundal Collier enligt en färsk analys.
ABG: Banksektorn i bättre skick nu än 2008 - banker-sebnordea-swedbank-shb-affarsvarlden-700_binary_6855894.png

“Tillsammans med de kraftfulla åtgärderna från regeringar, finanstillsynsmyndigheter och centralbanker hittills tror vi därför att bankerna borde kunna hantera stormen”, resonerar ABG Sundal Collier. Inget banksystem kan dock stå emot ett långvarigt totalstopp i ekonomin, konstateras det samtidigt.

“När det gäller tillgångskvalitet förväntar vi oss att fastighetsrelaterade segment (kommersiella fastigheter och bolån) kommer att klara sig relativt bra, medan vi förväntar oss en kreditförlustökning inom andra kategorier av företagsutlåning”, skriver ABG Sundal Collier.

Det sistnämnda gäller särskilt för vissa oljerelaterade segment, enligt analyshuset.

Värderingen av den nordiska banksektorn är nu tillbaka nere på nivåerna under den europeiska skuldkrisen 2011, noteras det.

ABG Sundal Collier höjde på tisdagen sin rekommendation för Handelsbanken och Nordea till köp, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om under förmiddagen.

Investmentbanken upprepade samtidigt sina köprekommendationer på Danske Bank, SEB och Swedbank. För norska DNB låg rekommendationen däremot kvar vid behåll, med hänvisning till oljerelaterade exponeringar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.