Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Affärsängeln Randy Williams varning

2017-04-05 11:12
Randy Williams. Foto: Christian Rhen / Ny Teknik

Sverigeaktuella affärsängeln, Randy Williams, om hur ungas startupvärderingar hamnat uppe i det blå.

Entreprenörer i 18- till 25-årsåldern är ett allt viktigare segment för dagens startupinvesterare. Men de ungas värderingsanspråk har börjat tappa verklighetsförankringen.

Det säger Randy Williams, grundare och vd för det internationella affärsängelnätverket Keiretsu Forum, till Affärsvärlden.

- Många unga har helt enkelt inte gått igenom hela marknadscykler. Då kan de begära en värdering på säg 10 miljoner dollar, utan att ha en plan för att säkra intäkter på ens 24 månaders sikt. I det läget får du som entreprenör räkna med att vi, som mer vithåriga investerare, kommer vilja förhandla hårt. Tror du något annat är du helt enkelt pårökt, säger amerikanen.

Keiretsu bygger långsiktigt

Entreprenörer som förväntar sig gratispengar går alltså bort för Keiretsu. Williams investerarnätverk vill istället bygga långsiktiga och ömsesidigt gynnsamma relationer med de entreprenörer som är villiga att ta betydande personlig risk i tidigt skede. I idealfallet vill Williams se entreprenören stoppa in åtminstone halva sin nettoförmögenhet i det egna bolaget.

För Keiretsus del är de tilltagna startupvärderingarna världen över samtidigt inget oövervinnligt problem, förklarar han vidare. Bland annat jobbar nätverket mycket med konvertibelupplägg, där värderingsdiskussionen kan skjutas på framtiden.

Keiretsu Forum började som en enda Silicon Valley-baserad avledning för 18 år sedan. Enligt hemsidan har nätverket i dag vuxit till 50-talet avdelningar på tre kontinenter. Nu är Williams i Stockholm i samband med att Keiretsu firar ettårsjubileum i Norden.

- Vi har nu licensierat ut rättigheter till avdelningar runtom i hela världen. Det hela bygger på att nätverket skapar ett bra affärsflöde som dess investerarmedlemmar delar på, berättar Williams.

Hittills har Keiretsu Forum Nordics medlemmar hunnit investera i åtta olika bolag, bekräftar Eva Lunderquist som är medlemsansvarig och ena chefshalvan för Norden-avdelningen.

Framöver är målet att den första Norden-avdelningen i Stockholm ska kompletteras med ytterligare tre nordiska storstäder.

Randy Willams gästade gårdagskvällens finalomgång av Ny Tekniks och Affärsvärldens startuplista 33-listan.

Johan Eklund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom