Aktieråd: Dags för paus i Addtech

Teknikhandelsförvärv väcker börsens habegär. I industricykliska Addtech ser Affärsvärlden bra säljläge.
Aktieråd: Dags för paus i Addtech - index-penna-aktier-affarsvarlden-700_binary_6878447.png

SÄLJ Teknikhandelsbolagens börsvärdesmässiga tvåa Addtech fick väntaråd baserat på värdering redan i Affärsvärlden Nr 38/2016.

De senaste tre månaderna har aktien skjutit iväg hela 25 procent. Addtechs 120-talet dotterbolag hämtar huvuddelen av omsättningen från nordisk tillverkningsindustri, där framförallt industrikomponenter drivit vinststyrkan.

Addtech värderas till 23 gånger förra räkenskapsårets rörelsevinst, ev/ebit (inklusive pensioner). Facsets analytikerkonsensus förväntar sig att ev/ebit sjunker mot 19 under innevarande räkenskapsår, som löper till och med mars, och till 18 för 2018/19. Underförstått väntar sig börsen ännu mer cykliskt uppdrivna industrivinster.

Affärsvärlden värderar Addtech mer konservativt, utifrån en långsiktig organisk tillväxt på 2 procent och goda 8 procents ebit-marginal genom konjunkturcykeln. Det är i överkant mot historiken då höglönsamma Addlife, som knoppats av till eget börsbolag, dopar siffrorna. Med ett snällt avkastningskrav, wacc, om 7 procent blir motiverad ev/ebit då inte högre än runt 14.

Addtech har en bra förvärvsdriven affärsmodell. Börsens villighet att betala större kvalitetspremier för cykliska serieförvärvares toppvinster är dock ett övergående högkonjunkturfenomen.

Affärsvärlden ger säljråd i Addtech. Ettårig riktkurs sätts till 130 kronor.

Detta är en kortversion av Lämna multipelkalaset. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets