Aktierna som lyfter på backande börs

Stockholmsbörsen rörde sig oregelbundet växelvis över och under nollstrecket på torsdagsförmiddagen men hittades på nedsidan efter lunch. Bland de mest handlade storbolagen steg Swedish Match och Autoliv medan Electrolux och SCA handlades ned.
Aktierna som lyfter på backande börs - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid klockan 13.15 backat med 0,2 procent till nivån 1.739. Aktier för 6,4 miljarder kronor var då omsatta på börsen. På de ledande Europabörserna låg index något i regel högre, med Londonbörsens huvudindex 0,6 procent medan Frankfurtbörsens DAX liksom Parisbörsens CAC40 var upp med 0,1 procent.

Storbritannien håller parlamentsval på torsdagen. Ett valresultat kommer att bli klart någon gång under natten mot fredagen. I övrigt på makrohimmeln kom amerikanska centralbanken Federal Reserve på onsdagskvällen med besked om oförändrat styrränteintervall, helt i linje med förväntan. Ledamöternas ränteprognoser antyder nu oförändrad ränta nästa år, följt av en höjning under såväl 2021 som 2022.

Dollarn försvagades något efter räntebeskedet och handlades under torsdagen stadigt strax under 9:38 kronor. Under den senaste månaden har dollarn försvagats med drygt 3 procent och med nästan 6 procent sedan toppen i början av oktober.

I botten av storbolagsindex fanns Electrolux (-1,7 procent), SCA (-1,5 procent) och Boliden (-1,3 procent). Även SSAB:s aktie handlades i bottenskiktet på nyheten att två andra ståltillverkare följt upp det svenska bolagets tidigare prishöjningar i USA. Aktien backade 1 procent.

Autoliv steg till toppskiktet efter att DNB höjt rekommendationen till köp från behåll. Aktien svarade med en uppgång på 1,3 procent. Starkast gick dock Swedish Match, som var upp 1,8 procent, och ABB var upp 0,8 procent.

Sensys Gatso steg 10,7 procent efter att ha meddelat en order värd 52 miljoner kronor i Australien.

Bonava ökade knappt 2 procent. Också här har DNB höjt sin rekommendation till köp från behåll.

TF Bank steg 1,9 procent. Pareto Securities har inlett bevakning med rekommendationen köp och riktkurs 140 kronor. Kursen var 108 kronor jämnt på torsdagen.

På torsdagen debuterade två företag på Nasdaq First North. Det största av dem är Qleanair som levererar lösningar för luftrengöring av inomhusmiljöer. Qleanairs erbjudande vid 40 kronor per aktie inför noteringen blev enligt bolaget “kraftigt övertecknat”. Aktien handlades till kursen 40 kronor jämnt.

Det andra bolaget är Moba Network, som driver ett flertal online-communities för dataspel. Den nyemission på 25,6 miljoner kronor som gjordes inför noteringen tecknades till 124 procent. Teckningskursen var 176:50 kronor per aktie, vilket värderade bolaget till 275 miljoner kronor före kapitaltillskottet. Aktien noterades dock endast till 131 kronor vid lunch.

Bolaget Strax aktie stärktes kraftigt efter att Redeye inlett bevakning med ett riktvärde på 6 kronor i basscenariot. Aktien rusade 27,5 procent till 4:08.

C-Rads aktie steg med 5 procent efter att ordförande Lars Nyberg köpt aktier för drygt 1 miljon kronor. K-Fastigheters aktie, som handlats ned från toppnotering på 188:98 kronor i början av december, steg 1,4 procent till 151:60 kronor. Detta efter att styrelseledamot Jesper Mårtensson köpt aktier i bolaget. Nyemissionen i samband med börsnoteringen i slutet av november gjordes till 105 kronor.

Miris Holdings aktie handlades ned med 9,3 procent efter att det meddelats att ungefär 64 procent av emissionen tecknats med stöd av teckningsrätt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.