Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker förväntar sig starkt resultat från Boliden

2019-05-02 13:51
Foto: REUTERS/Ints Kalnins/TT

Gruv- och smältverksbolaget Boliden står inför ännu en kvartalsrapport som bör visa ett starkt resultat. En gynnsam utveckling av valutakurser och metallpriser ger stöd, menar Kepler Cheuvreux inför rapporten.

"Vi väntar oss ett totalt sett normalt första kvartal vad gäller produktionen, med fortsatt goda resultat vid smältverken och normala säsongsmässiga variationer i dagbrotten Aitik och Kevitsa", skriver mäklarfirman.

Vintern är normalt en svår period för Boliden, vars dagbrott ligger långt norrut där snö och kyla inte sällan ställer till problem. För koppargruvan Aitik utanför Gällivare uppgick anrikat tonnage till låga 8,4 miljoner ton malm i det första kvartalet i fjol, vilket kan jämföras med 10 miljoner ton i det fjärde kvartalet och rekordhöga 10,8 miljoner ton i det tredje.

Gruvan har som mål att nå 45 miljoner ton anrikat tonnage per år, en nivå som enligt planerna ska uppnås till 2020.

Vd Mikael Staffas sade i samband med kapitalmarknadsdagen i mitten av februari till Dagens Industri att vintern varit "ganska normal" med avseende på produktionen.

Även Deutsche Bank tror på ett odramatiskt resultat.

"Vi räknar med ett stabilt kvartal där högre försäljningspriser och en svagare valuta har motverkats av säsongsmässigt lägre produktion, lägre metallhalter och lägre försäljningsvolymer", skriver banken.

Utöver Aitik är zinkgruvan i Garpenberg i fokus. Produktionen var lägre i det fjärde kvartalet än tidigare, i huvudsak på grund av problem med malmtransporterna.

Även zinkgruva Tara på Irland led i det fjärde kvartalet av "gruvtekniska produktionsproblem" och låg metallhalt.

Enligt Infront Datas sammanställning av tio analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett justerat rörelseresultat om 1.992 miljoner kronor för det första kvartalet (2.724). För affärsområdet Gruvor väntas rörelseresultatet landa på 1.448 miljoner (1.931), medan Smältverk spås leverera ett underliggande resultat om 733 miljoner (640).

Rapporten väntas fredagen den 3 maj klockan 7.45. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.30.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom