Analytiker förväntar sig starkt resultat från Boliden

Gruv- och smältverksbolaget Boliden står inför ännu en kvartalsrapport som bör visa ett starkt resultat. En gynnsam utveckling av valutakurser och metallpriser ger stöd, menar Kepler Cheuvreux inför rapporten.
Analytiker förväntar sig starkt resultat från Boliden - boliden-affarsvarlden-700_binary_6877855.png

“Vi väntar oss ett totalt sett normalt första kvartal vad gäller produktionen, med fortsatt goda resultat vid smältverken och normala säsongsmässiga variationer i dagbrotten Aitik och Kevitsa”, skriver mäklarfirman.

Vintern är normalt en svår period för Boliden, vars dagbrott ligger långt norrut där snö och kyla inte sällan ställer till problem. För koppargruvan Aitik utanför Gällivare uppgick anrikat tonnage till låga 8,4 miljoner ton malm i det första kvartalet i fjol, vilket kan jämföras med 10 miljoner ton i det fjärde kvartalet och rekordhöga 10,8 miljoner ton i det tredje.

Gruvan har som mål att nå 45 miljoner ton anrikat tonnage per år, en nivå som enligt planerna ska uppnås till 2020.

Vd Mikael Staffas sade i samband med kapitalmarknadsdagen i mitten av februari till Dagens Industri att vintern varit “ganska normal” med avseende på produktionen.

Även Deutsche Bank tror på ett odramatiskt resultat.

“Vi räknar med ett stabilt kvartal där högre försäljningspriser och en svagare valuta har motverkats av säsongsmässigt lägre produktion, lägre metallhalter och lägre försäljningsvolymer”, skriver banken.

Utöver Aitik är zinkgruvan i Garpenberg i fokus. Produktionen var lägre i det fjärde kvartalet än tidigare, i huvudsak på grund av problem med malmtransporterna.

Även zinkgruva Tara på Irland led i det fjärde kvartalet av “gruvtekniska produktionsproblem” och låg metallhalt.

Enligt Infront Datas sammanställning av tio analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett justerat rörelseresultat om 1.992 miljoner kronor för det första kvartalet (2.724). För affärsområdet Gruvor väntas rörelseresultatet landa på 1.448 miljoner (1.931), medan Smältverk spås leverera ett underliggande resultat om 733 miljoner (640).

Rapporten väntas fredagen den 3 maj klockan 7.45. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.30.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.