Axfood bättre än förväntan

Axfood, som bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige, redovisar ett rörelseresultat på 715 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019.
Axfood bättre än förväntan - klas-balkow-axfood-700_binary_6976063.jpg

Genomsnittet av tre analytikers estimat låg på ett rörelseresultat på 697 miljoner, enligt Infront Datas prognossammanställning.

Axfoods försäljning uppgick till 12.731 miljoner kronor under kvartalet. Analytikernas snittestimat var en försäljning på 12.805 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen blev 5,6 procent för kvartalet, mot väntade 5,4 procent.

Axfood räknar med att bolagets investeringar, capex, för helåret kommer att hamna i den nedre delen av det angivna prognosintervallet om 1,5-1,6 miljarder kronor för 2019.

Det sade bolagets vd Klas Balkow vid torsdagens rapportkonferens.

“Vi tenderar att normalt ha högre investeringsnivåer under det fjärde kvartalet. Dessutom är cirka 600 miljoner av capex relaterade till det högautomatiserade lagret”, sade han.

Under årets första nio månader uppgick de totala investeringarna till 688 miljoner kronor.

Axfoodchefen flaggade också för att kostnaderna för investeringsbehovet för det högautomatiserade logistikcentret i Bålsta kommer att bli högre än tidigare bedömning. Avtalet avseende högautomatiseringen kommer att tecknas i euro och sedan den initiala kostnadsbedömningen gjordes har den svenska kronan försvagats gentemot euron, förklarar Axfood.

I mars i år bedömdes investeringsbehovet ligga i det övre spannet av 400-600 miljoner kronor årligen under perioden 2019-2022.

“Investeringen blir något högre under den fyraårsperioden än tidigare aviserat”, sade Klas Balkow.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.