Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsen föll under inledningen

2008-09-30 08:09

Börsen inledde tisdagen med ett fall på över tre procent men hade klockan kvart över tio hämtat tillbaka nedgången.

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar fortsatt stora nedgångar när handeln i Europa inleds på tisdagen efter att den amerikanska räddningsplanen fått nej i representanthuset. Utöver det har indextunga H&M redovisat en rapport som var sämre än väntat.

Börserna i New York föll kraftigt på måndagskvällen efter att representanthuset oväntade röstat nej till det räddningspaket för den finansiella sektorn som arbetats fram under helgen. Dow Jones tappade 7,0 procent, vilket var den största procentuella nedgången sedan handeln återupptogs efter terrorattacken den 11 september. S&P 500 föll med 8,8 procent, den största nedgången sedan börskraschen 1987, och Nasdaq Composite tappade 9,1 procent.

"Jag har gjort det här under 45 år och har aldrig sett något liknande. Vi följde omröstningen och gick nästan till fritt fall", sade Arthur D Cashin, handlare på UBS, till Wall Street Journal.

Även om kongressledare åtog sig att arbeta vidare för att till slut kunna komma fram till en lösning är oron stor för vilka konsekvenserna avslaget kan få. Anledningen till motståndet i representanthuset är höstens val, där samtliga ledamöter ska väljas, och att räddningsplanen saknar folkligt stöd.

Finansminister Henry Paulson sade på måndagskvällen att räddningspaketet måste godkännas så snart som möjligt, och att han tänker fortsätta arbeta tillsammans med kongressen för att nå en lösning inom kort.

Enligt CNBC överväger den amerikanska regeringen att tillföra ytterligare kapital till vissa banker och samtidigt låta mer problemtyngda institut kollapsa efter att representanthuset röstat ned räddningspaket.

Framför allt var det finansaktier som pressades i USA-handeln. JP Morgan var 15 procent ned, Bank of America tappade 18 procent och Goldman Sachs backade 13 procent. National City föll med hela 63 procent och uppgifter under måndagskvällen pekade på att bolaget kommer att få sänkt kreditbetyg av Moodys.

I Asien fortsatte nedgångarna under natten i spåren av det amerikanska representanthusets nej. Nikkei 225 slutade 4,1 procent ned efter ha återhämtat delar av tidigare ännu större fall.

För svensk del har H&M redovisat ett resultat före skatt för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal som var 9,8 procent sämre än väntat, enligt en prognossammanställning från SME Direkt. Inte heller försäljningen nådde upp till förväntningarna. Under kvartalet har H&M:s försäljning påverkats av en svagare detaljhandel på de flesta marknader.

"Det här var svagt på flera håll. Bruttomarginalen sjönk på årsbasis och augustiförsäljningen är åt det svagare hållet", säger en analytiker i en kommentar.

I övrigt har Société Générale har höjt rekommendationen för ABB till köp, från tidigare behåll. Goldman Sachs inleder bevakning av Lundin Petroleum och lämnar rekommendationen neutral.

Av nyheter från utlandet finns att Irlands regering har beslutat att införa en bankgaranti som ska skydda all bankinlåning, säkerställda obligationer, och primära skuldebrev för ett flertal banker.

Den belgiska banken Dexia har fått ett kapitaltillskott på 6 miljarder euro. Tillskottet kommer från myndigheter i Belgien, Frankrike samt de större aktieägarna i banken.

Råolja med leverans i november handlas nu ned mot 96 dollar per fat på Nymex samtidigt som dollarn har förstärkts och kostar 6:80 kronor.

Tisdagens makroagenda är relativt välfylld, men i det rådande marknadsklimatet har det den senaste tiden krävts stora avvikelser för att inkommande data ska få några större genomslag på marknaderna.

Från USA kommer S&P/Case Schiller husprisindex i juli klockan 15.00, Chicago inköpschefsindex i september klockan 15.45 och hushållens konfidensindikator, också det för september, klockan 16.00.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom