Buffett: Hemligheten bakom framgångsrikt ledarskap

I Warren Buffetts senaste brev till aktieägarna i Berskshire Hathaway använder han analogier och berättelser för att framhålla viktiga ämnen.

Det är sedan tidigare känt att investerarlegenden Warren Buffett har talang för att tjäna pengar (han räknas vara god för 67 miljarder dollar), och att bygga företag (hans investmentbolag Berkshire Hathaway värderas till 500 miljarder dollar).

Men den 87-årige affärsmannen har ytterligare en färdighet, som han menar är grunden till hans framgång. Det är storytelling, konsten att berätta historier, som han anser vara en nödvändig byggsten i varje ledares framgång. Ett exempel på detta är i Buffetts senaste investerarbrev, där han jämför fondförvaltare med apor och använder analogier och berättelser för att förklara varför investerare kommer nå högst avkastning genom att köpa billiga indexfonder.

I en tid där allt fler riktar misstro till vd:ar och chefer, förlitar sig alltså Buffett på traditionell kommunikation – bland annat via brevskrivning och storytelling – för att bygga förtroende för hans företag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets