Chefsekonomen: Läskigt – så mycket kan börsen falla

Burdus förhandlingsteknik av Trump, eller en eskalerande handelskonflikt på gång? Beskedet om USA:s utökade tullar mot Kina redan på fredag kommer som en chock. Läskigt, enligt chefsekonomen.

Kina överväger att ställa in kommande handelssamtal med USA efter att president Donald Trump hotat om utökade tullar mot kinesiska varor, skriver Wall Street Journal.

På söndagen skrev Trump på Twitter att han vill höja avgifterna för många kinesiska varor. ”Handelsavtalet med Kina fortsätter, men det går för långsamt eftersom de försöker omförhandla”, skriver presidenten.

– Det här är läskigt. Vi har blivit tagna på sängen av Donald Trump. De flesta har trott att USA:s och Kinas förhandlingar gått bra, det är de signaler man fått. Men detta kommer som en blixt från en klar himmel, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Han ser två möjliga sätt att tolka det Donald Trump meddelat.

Förhandlingstaktik

– Optimisten i mig tolkar det som att det är ett förhandlingsutspel. I slutfasen av en förhandling blir det ofta ett lite ökat tonläge. Det här kan vara Trumps sätt. Då kan det vara så att bara detaljer återstår.

Men det finns också en mer pessimistisk tolkning, förklarar han. Trump kan helt enkelt mena allvar, och då är det riktigt illa. Både för Kina och för övriga världen.

Farligt

– En stor del av den fantastiska börsuppgången i år har berott på att signaler om att förhandlingarna mellan USA och Kina gått bra. Om den pessimistiska tolkningen stämmer, och vi har en eskalerande handelskonflikt, så kan det sänka den globala tillväxten i världsekonomin. Den är dessutom i ett skört tillstånd. Det här är absolut farligt.

För Kinas del är ekonomin också skör, så utökade tullar kan sätta den rejält i gungning, förklarar han.

– För Europa är det en föraning om de förhandlingar om biltullar som ska påbörjas senare. Där är Europa i fokus.

Nästa omgång av handelssamtalen mellan USA och Kina är planerad till på onsdag. Robert Bergqvist konstaterar att det är avgörande vad som sker då _ om de ställs in, eller om exempelvis Kina deltar med en förhandlingsdelegation på lägre nivå.

– Börserna kommer att gå ned i dag. Det finns indikationer på att vi får se en nedgång på mellan en och två procent, säger Robert Bergqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets