Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

EU-konflikt kan stoppa handeln i ABB på Stockholmsbörsen

2019-06-27 14:29
Stockholmsbörsen. Foto: TT

En handelskonflikt mellan EU och Schweiz kan leda till att ABB:s aktie inte går att handla på Stockholmsbörsen från och med måndag. Börsen har ännu inte fått något besked i frågan men förbereder sig oavsett utfall.

Eftersom förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och Schweiz kört fast har EU-kommissionen beslutat att inte förlänga Schweiz så kallade "likvärdig"-status för finanslagstiftning. Om Schweiz likvärdighet inte förlängs innebär det att EU-baserade banker och mäklare inte får handla på schweiziska börser från den 1 juli. Som motåtgärd beslöt Schweiz i måndags att ta hem handeln i schweiziska aktier.

"Handelsplatser i EU skulle förbjudas att erbjuda eller underlätta handel i vissa aktier från schweiziska bolag från detta datum (måndagen den 1 juli)", skrev landets regering i ett pressmeddelande.

Enligt vad EU-källor uppgav för Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen är hoppet i praktiken ute att EU och Schweiz ska lösa konflikten tills på måndag.

Nasdaq Stockholm hade på torsdagseftermiddagen inte fått något besked i frågan från berörda myndigheter.

"Vi följer så klart utvecklingen noga. Vi har en dialog med relevanta myndigheter och vi förbereder oss på bästa sätt oavsett hur beslutet blir", säger David Augustsson, presstalesman på Stockholmsbörsen, till Nyhetsbyrån Direkt.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom