Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Expert: Detta är ett kinesiskt varningstecken

2019-09-10 11:14
Foto: AP Photo/Vincent Thian/TT

Att Kinas centralbank, PBOC, i fredags återigen sänkte reservkraven för banker bör tas som ett "larmtecken". Det skriver Hubert Fromlet, Kinakännare och tidigare chefekonom på Swedbank, i sin blogg "China Research".

"För mig är bankernas kassakrav en vida viktigare konjunkturindikator än, exempelvis, Kinas två inköpschefsindex", skriver han.

Enligt ekonomiprofessorn ökar också sänkta kassakrav risken för "försummat och eftersläpande strukturarbete".

PBOC meddelade i fredags att de sänker bankernas reservkrav med 0,5 procentenheter från och den 16 september.

Dessutom kommer reservkraven sänkas med ytterligare upp till 1 procentenhet för vissa kommersiella banker i städer under vissa villkor, och införas i två steg om 50 punkter vardera den 15 oktober och 15 november.

De nya sänkningarna av reservkraven kommer att frigöra totalt 900 miljarder yuan i likviditet och syftar till att öka det finansiella stödet till små och privata företag.

PBOC har sänkt reservkraven för bankerna sju gånger på knappt två år, varav tre det senaste året.

Enligt Hubert Fromlet är den senaste sänkningen ytterligare en tydlig signal från de kinesiska beslutsfattarna om att ekonomin fortsätter att ge "starka skäl till oro".

"Sänkningar av kreditkraven i PBOC är en bra indikator för tillväxtproblem i den kinesiska ekonomin. I ett sådant läge brukar BNP-siffrorna bli mindre tillförlitliga", skriver han.

Fromlet noterar vidare att ett tydligt resultat av det amerikansk-kinesiska handelskriget också kan ses i den amerikanska handelsstatistiken, och att nedgången i amerikansk export till Kina klart indikerar att handelskrig inte är "lätta att vinna", tvärtemot vad USA:s president Donald Trump påstått.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom