Expert: Detta är ett kinesiskt varningstecken

Att Kinas centralbank, PBOC, i fredags återigen sänkte reservkraven för banker bör tas som ett "larmtecken". Det skriver Hubert Fromlet, Kinakännare och tidigare chefekonom på Swedbank, i sin blogg "China Research".
Expert: Detta är ett kinesiskt varningstecken - pboc-affarsvarlden-700_binary_6868208.png

“För mig är bankernas kassakrav en vida viktigare konjunkturindikator än, exempelvis, Kinas två inköpschefsindex”, skriver han.

Enligt ekonomiprofessorn ökar också sänkta kassakrav risken för “försummat och eftersläpande strukturarbete”.

PBOC meddelade i fredags att de sänker bankernas reservkrav med 0,5 procentenheter från och den 16 september.

Dessutom kommer reservkraven sänkas med ytterligare upp till 1 procentenhet för vissa kommersiella banker i städer under vissa villkor, och införas i två steg om 50 punkter vardera den 15 oktober och 15 november.

De nya sänkningarna av reservkraven kommer att frigöra totalt 900 miljarder yuan i likviditet och syftar till att öka det finansiella stödet till små och privata företag.

PBOC har sänkt reservkraven för bankerna sju gånger på knappt två år, varav tre det senaste året.

Enligt Hubert Fromlet är den senaste sänkningen ytterligare en tydlig signal från de kinesiska beslutsfattarna om att ekonomin fortsätter att ge “starka skäl till oro”.

“Sänkningar av kreditkraven i PBOC är en bra indikator för tillväxtproblem i den kinesiska ekonomin. I ett sådant läge brukar BNP-siffrorna bli mindre tillförlitliga”, skriver han.

Fromlet noterar vidare att ett tydligt resultat av det amerikansk-kinesiska handelskriget också kan ses i den amerikanska handelsstatistiken, och att nedgången i amerikansk export till Kina klart indikerar att handelskrig inte är “lätta att vinna”, tvärtemot vad USA:s president Donald Trump påstått.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.