Experter spår ljusare tider

Minus, minus, minus. Och så lite minus. Så kan läget på börsen sedan coronautbrottet sammanfattas – men mycket pekar mot att minus blir plus på längre sikt. "Det finns i grunden många goda tecken: låg arbetslöshet, låg inflation och låga räntor", säger Jonas Olavi, oberoende börsexpert.

Stockholmsbörsen avslutade veckan med en minusnotering på 3,3 procent. Rapporterna om blodröda börsskärmar har avlöst varandra under veckan.

– Det råder panik eftersom man inte kan kvantifiera effekterna av coronaviruset. Fabriker stänger, folk rör sig mindre, handlar mindre och det skapas en enorm osäkerhet. Osäkerheten är den grundläggande faktorn, inte viruset i sig, säger Jonas Olavi, som tidigare var allokeringschef på Alfred Berg.

Vissa goda nyheter har ändå tagit sig igenom coronaoron, exempelvis att det tillkom nästan 100 000 fler jobb i USA under februari än vad analytikerna förväntat sig. Men det har ändå inte gett någon större effekt på marknaden.

– Förhoppningen om en v-formad utveckling där ekonomin snabbt studsar tillbaka känns mer och mer avlägsen. Räkna med att det är skakigt ett bra tag framöver, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Nedgång från hög nivå

Stockholmsbörsen är ner 7,6 procent i år, New York 9,4 procent. Men nedgången har skett från mycket höga nivåer, och jämfört med ett år sedan är faktiskt Stockholmsbörsen upp 6,9 procent. Fallet har givetvis mest att göra med coronaviruset, men också att börsen tidigare låg på den höga nivån, enligt Jonas Olavi.

– Marknaden hade hybris, börsindex och verkligheten hade ganska lite med varandra att göra. Det var inte en stark konjunktur eller fantastisk vinstutveckling som ledde till toppen utan fomo (fear of missing out, rädsla för att gå miste om något, reds anm).

Om börserna kommer att stänga på plus eller minus 2020 hänger helt på hur coronaviruset fortsätter spridas.

– Det blir intressant när fabrikerna öppnar igen i Kina, kommer smittan hållas nere även då? Risken finns att viruset tar fart igen. De flesta analytiker verkar tro att kulmen nås under mars och sedan minskar antalet smittade, men det vet vi inte, säger Johanna Kull.

Många goda tecken

Jonas Olavi är ändå optimistisk.

– I grunden finns många goda tecken: låg arbetslöshet, låg inflation och låga räntor. Det historiska mönstret är att när börsen går ner och blir billigare kommer köparna tillbaka. Det finns mycket pengar utanför börsen, framför allt i USA, som vill tillbaka in på marknaden när värderingarna blir lägre.

TT: Hur länge dröjer det?

– Förmodligen består oron fram tills att kvartalsrapporterna kommer. Men framåt tredje och fjärde kvartalet tror jag att industrin kommer ikapp, när fabriker som varit stängda i flera månader kommer igång igen och då måste öka produktionen rejält för att fylla på lagren.

Experterna tror att fler vinstvarningar och skakiga börsdagar är att vänta. Om klumpen i magen växer med varje minussiffra är det kanske dags att tänka till kring sparandet, enligt Johanna Kull.

– Är du orolig för att nedgångarna påverkar din livssituation har du antagligen för mycket pengar på börsen. Är det snarare så att du tycker att det är jobbigt att börsen viker, se det rationellt och dra ut kurvan. På lång sikt finns ingen anledning till oro, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.