H&M investerar i ny svensk textilteknik

Svenska teknikföretaget Renewcell återvinner gamla kläder – får klädjätten H&M som ny delägare.
H&M investerar i ny svensk textilteknik - karl-johan-persson-hm-700_binary_6868441.png

I Kristinehamn i Värmland har det KTH-avknoppade företaget Renewcell under året byggt upp en demonstrationsanläggning för sin teknik. Nu kliver H&M Group in som minoritetsdelägare i företaget, och åtar sig också att köpa en viss del av Renewcells produktion.

– Det absolut viktigaste för oss är att få en kund, som drar vår produkt genom den textila värdekedjan. Vi gör ju inte kläder, utan en textilmassa, och produkten ska igenom en massa steg innan det blir kläder, säger Mattias Jonsson, vd Renewcell.

Företaget har på ett par år tagit sig från laboratoriet till en produktionsanläggning. I Kristinehamn i Värmland har en fabrik byggts upp.

– Det är viktigt att visa att vi kan göra det här, att vi har byggt upp en fabrik, att det är en realitet. Det har vi gjort med Kristinehamnssatsningen, säger Mattias Jonsson.

Renewcell har utvecklat en teknik där textil av bomull, viskos och lyocell finfördelas både mekaniskt och kemiskt, och ger en textilmassa. Från den kan det skapas en ny produkt, en ny textilfiber, som kan användas till nya kläder och textilier.

– Renewcells teknik har potential att bli en kommersiell och uppskalningsbar lösning för industrin, och kan skynda på resan från en linjär modeindustri till en cirkulär, säger Cecilia Brännsten, tillförordnad miljöchef på H&M Group i ett pressmeddelande.

Hur mycket pengar H&M går in med framgår inte. På anläggningen i Kristinehamn ska både begagnade textilier och spill från textilindustrin användas som råvara. Fabriken, som har ett slutet system för kemikalier och vatten, har en kapacitet att producera 7 000 ton textilmassa per år.

H&M har på senare tid investerat i flera svenska företag som utvecklar ny textilteknik, inom sin satsning på innovativa nystartade företag, H&M Co-lab. I slutet av sommaren gick både H&M och Ikea in i skånska företaget Treetotextile, där kemisten och entreprenören Lars Stigsson utvecklar en metod att göra tyg av skogsråvara.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.