Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

H&M riskerar repressalier för fabriksskandalen i Bangladesh

2015-10-02 13:42
Karl-Johan Persson, vd för H&M. Foto: Pontus Lundahl / TT

I en ny rapport pekas ett 30-tal av H&M-leverantörernas fabrikslokaler i Bangladesh ut som dödsfällor - trots att klädjätten gett dem toppbetyg. Det riskerar nu att slå tillbaka mot det svenska klädbolaget, rapporterar Financial Times.

När en fabrikslokal i Bangladesh rasade samman våren 2013 dog över 1 000 människor och runt 2 500 skadades. Olyckan fick ett stort genomslag i medierna och ledde till att H&M och runt 200 andra klädbolag skrev på ett bindande avtal om att göra fabrikslokalerna säkra.

Nu har en rad fackliga organisationer granskat fabrikerna i Bangladesh. Enligt rapporten, som bland annat Financial Times tagit del av, underkänns samtliga av de 32 fabrikslokaler där H&M:s kläder tillverkas. H&M har emellertid gett dem betyget guld eller platinum.

I fabrikslokalerna hittades 836 brandsäkerhetsöverträdelser, 518 allmäna säkerhetsöverträdelser och 650 fall där något måste göra åt elektriciteten, skriver SvD.

H&M, som är det bolag som köper mest kläder från Bangladesh, svarar i ett mejl till Financial Times:

”Vi har hittat lösningar i samtliga fall där finansiell hjälp har behövts”.

H&M svarade däremot inte på frågor om hur många fabriker som bolaget har hjälpt, i vilken form det har skett eller hur mycket pengar det handlar om, skriver Financial Times.

Fackliga organisationer förbereder nu ett formellt klagomål mot H&M och andra stora klädmärken. Detta är ett första steg i en längre process, skriver tidningen.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom