Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Köp rabattvärderad teknikkonsult

2019-09-11 18:07
Foto: Pharaoh / Alamy/All over press

Teknikkonsulten är på rätt väg, men värderas ändå väldigt försiktigt.

KÖP Under första halvåret har Rejlers vänt fjolårets negativa organiska tillväxt, -4 procent, till en måttlig organisk tillväxt, på +0,7 procent exklusive valutaeffekter. De omstruktureringskostnader som tyngt bolaget i flera år är dessutom helt borta. Rörelsemarginalen på ebita-nivå gick från -0,7 procent första halvåret i fjol till +5,7 procent i år.

Med väsentligt förbättrad lönsamhet och en nettoskuld, exklusive leasing, på bara cirka 20 miljoner är det inte förvånande att bolaget nu åter är redo att börja fokusera på tillväxt. Precis innan midsommar aviserades en storaffär med finländska energibolaget Neste. Affären innebär att Rejlers köper en verksamhet som omsätter cirka 375 miljoner kronor med cirka 10 procents ebita-marginal för omkring 226 miljoner. Det ger en attraktiv prislapp på bara omkring 6 gånger ebita-resultatet.

I kombination med en något ökad organisk tillväxt borde Rejlers nästa år kunna omsätta nära 3 miljarder med ett ebita-resultat kring 215 miljoner. Det innebär i sin tur att aktien handlas till ev/ebita på bara drygt 8 på prognosen för nästa år. Som jämförelse har Sweco och ÅF Pöyry båda fått se sina multiplar expandera rejält på senare år, i takt med att framgångarna hållit i sig samtidigt som bolagen blivit större och därigenom kunnat fånga fler investerares intresse. Enligt Factset handlas duon nu till ev/ebita 18 respektive 14 på konsensusprognoserna för 2020, vilket innebär en extremt stor relativ rabatt på Rejlers. Givet Rejlers fleråriga svacka, att bolaget är väsentligt mindre och att aktien är mindre likvid är det rättvist med en viss rabatt, men knappast så här stor.

Affärsvärlden gillar fortsatt förutsättningarna i Rejlers. Det långsiktiga köpläget består.

Detta är en kortversion av Rejält rabatterade Rejlers. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom