Magdalena Andersson: Vore rimligt att slopa överskottsmålet

Det kan nu vara läge att slopa överskottsmålet och istället införa ett balansmål. Det säger finansminister Magdalena Andersson enligt Svenska Dagbladet.
Magdalena Andersson: Vore rimligt att slopa överskottsmålet - magdalena-andersson-700_binary_6968847.jpg

Sju av åtta riksdagspartier (Sverigedemokraterna reserverade sig) beslutade 2016 att sänka överskottsmålet, som nu tvingar den offentliga sektorn att spara en tredjedels procent av BNP över en konjunkturcykel för att betala av på statskulden. Detta regelverk började gälla i år och ska enligt plan ses över vart åttonde år.

Men det kan bli tidigare, enligt finansministern.

“Det vore rimligt att slopa överskottsmålet och istället ha ett balansmål. Det var ett initiativ som jag tog redan 2015 och som vi socialdemokrater också har ett partikongressbeslut på”, säger Magdalena Andersson.

Valutaproffsen: Regeringen också ansvarig för den svaga kronanTvå valutaexperter menar att regeringen är medansvarig för kronans fall, skriver SvD. 

Hon ser inte behov av att betala av på statsskulden i det här läget, utan med de investeringsbehov som vi har så vore det mer lämpligt att ha ett balansmål.

Hon ser gärna ökade investeringar i många saker som till exempel välfärd, polis och infrastruktur, men menar att det är viktigt att noggrant pröva alla investeringar.

“Alla lån måste ju betalas tillbaka”, säger hon.

Även Vänsterpartiet har tidigare offentlig förespråkat ett balansmål.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.