New York väntas stiga, rally i Tesla

Terminerna pekar på öppning på plus 0,6-0,8 procent.

New York-börserna ser ut att öppna börsåret 2020 med stigande kurser och således klättra tillbaka mot rekordhögstanivåerna från slutet av 2019.

Strax innan klockan 15 var terminerna för Dow Jones industriindex, S&P 500 och Nasdaq 100 upp omkring 0,6-0,8 procent efter att samtliga på nyårsafton stängde 0,3 procent högre.

De senaste detaljerna om framstegen mot undertecknandet av ett handelsavtal var beskedet från USA:s president Donald Trump om att datumet är satt till den 15 januari.

Inför öppning noterades elbilstillverkaren Tesla 1,6 procent högre. Aktien har klättrat till rekordnivåer från botten på 193 dollar i somras. På nyårsafton stängde aktien på 418 dollar. På torsdagen noterades Canaccord Genuitys riktkurs på 515 dollar som nytt “street high” för aktien, som sjunkit tillbaka från sina rekordnivåer över 420 dollar.

“Trenden mot elektrifiering kommer bara accelerera under 2020”, skrev analyshuset, som tidigare hade riktkursen 375 dollar, enligt CNBC.

Tesla aviserade under dagen att de första kinesisktillverkade bilarna av Model 3 kommer levereras till kunderna den 7 januari.

Googles moderbolag Alphabets aktie var upp med omkring 1 procent. Under dagen tillkännagav tidskriften Nature en studie där en programvara med artificiell intelligens från Google i vissa fall var bättre än läkarexpertis på att hitta bröstcancer. Säkerheten i mjukvaran är dock inte tillräcklig för att använda kliniskt ännu.

Ett annat bolag som var ett av de mest omskrivna under 2019 var Boeing efter problemen med olycksmodellen 737 Max. Aktien studsade dock tillbaka något i torsdagsförhandeln trots rapporter om att det summerade året som gick också var det första sedan 2011 där den europeiska rivalen Airbus tog hem kampen om flest leveranser. Boeing-aktien var 0,6 procent upp.

Tiffanys aktie sjönk 0,5 procent till under LVMH:s budnivå på 135 dollar. Under torsdagen rapporterades det att finansmogulen Warren Buffett tackat nej till att ge ett motbud på juvelerarkedjan efter att budet från LVMH kommit in, enligt Financial Times.

Saken har rönt intresse givet att Warren Buffett tidigare köpt upp juvelerare och även involverade sig i Tiffany i kölvattnet av finanskrisen med ett nödlån. Hans investmentbolag Berkshire Hathaway har dessutom just nu en rekordstor kassa och har inte gjort något storförvärv på lång tid.

Nätmäklaren Charles Schwab steg drygt 4 procent. Aktien har reagerat positivt efter nyheten om fusionen med sektorkollegan TD Ameritrade. Sammangåendet följer en svag utveckling under ett fjolår som färgades av priskrig i branschen.

Advanced Micro Devices, som tillverkar chip, steg drygt 2 procent efter att Nomura skruvat upp riktkursen till 58 dollar, från tidigare 40 dollar. Aktien stängde på en kurs strax under 46 dollar på nyårsafton.

På makrofronten sjönk antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd med 2.000 personer till 222.000 personer under vecka 52, enligt säsongsjusterad statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Analytiker hade räknat med 220.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Bloomberg News snittprognos.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.