Organisk tillväxt oroar

Bolaget brottas med en svag trend för den organiska tillväxten. Aktien är sval i vårt ettåriga perspektiv.
Organisk tillväxt oroar - index-penna-aktier-affarsvarlden-700_binary_6878447.png

VÄNTA Konfektyrkoncernen Cloetta har på senare år köprekommenderats med framgång vid flera tillfällen i Affärsvärlden. Så blev också fallet med den senaste köprekommendationen, i nr 33/2017.

Efter att en svag halvårs­rapport skavt bort en fjärdedel av börsvärdet osade det överreaktion, varpå vi tryckte på köpknappen. Sedan dess har aktien stigit med 11 procent, mot börsens 4 procent, och har varit blott en krona ifrån vår riktkurs på 35 kronor. Men är kurs­uppgången välförtjänt?

I mitten av september fick ­aktien mer stryk då Cloetta tvingades vinstvarna. Brand i en fabrik i kombination med högre råvarupriser och negativa valuta­effekter var förklaringarna. När bokslutet redovisades i slutet av januari drog investerarna en lättnadens suck och handlade upp aktien kraftigt.

Men Cloetta dras fortsatt med en haltande organisk tillväxt. Efter oförändrad organisk tillväxt under fjärde kvartalet har bolaget nu bara redovisat positiv organisk tillväxt under tre av de senaste tio kvartalen. Faktum är att de senaste fem åren bjudit på väldigt mager ­organisk tillväxt. Cloetta har kompenserat för denna utveckling genom en serie framgångsrika förvärv där ledningen lyckats ta vara på synergier.

Lyckas Cloettas nya ledning ­leverera synergier och nya förvärv kan Cloetta-aktien ha mer att ge. Mot det ska dock ställas operativ motvind, svag organisk tillväxt och en hög ­värdering. Affärsvärlden ser inget köpläge i Cloetta på nuvarande nivåer utan sänker rekommendationen till ett neutralt vänta-råd.

Ovanstående är en sammanfattning av analysen Organisk tillväxt oroarCloetta brottas med en svag trend för den organiska tillväxten. Aktien är sval i vårt ettåriga perspektiv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.