Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rapporter i fokus på börsen

2020-01-29 08:48
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen väntas inleda onsdagens handel kring oförändrade indexrörelser, men med rapportdrivna rörelser i enskilda aktier.

Bland morgonens rapporterande storbolag kan marknadens fokus för Telia ligga mer på teleoperatörens prognoser än att den justerade vinsten var något över förväntan.

SEB:s siffror var överlag bättre än väntat och utdelningen i linje med förhandstipsen. Billerud Korsnäs rörelseresultat bommade förväntningarna men förpackningstillverkaren slog till med en extrautdelning.

Det var överlag uppåt på de asiatiska börserna på onsdagen, förutom i Hongkong som var enda kinesiska handelsplats som öppnat igen efter det förlängda kinesiska nyårsfirandet och där Hang Seng var ned nära 3 procent.

På Wall Street steg börserna på tisdagen. Kvartalsrapporter bidrog till att flytta fokus från virusspridning. Kina har dessutom trappat upp åtgärderna för att motverka spridningen.

Vid klockan 8.30 pekade flera av de europeiska terminerna lätt uppåt. Vid samma tidpunkt indikerade handeln hos IG-markets på en öppning kring nollan för Stockholmsbörsens OMXS30-index. USA-terminerna noterades till plus på morgonen svensk tid.

Kepler Cheuvreux tror i en kommentar att SEB-aktien kommer att gå 3 procent bättre än marknaden i dag. Bankens rörelseresultat blev 7.063 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2019, 11 procent högre än snittprognosen i Infronts analytikersammanställning. De viktiga intäktsraderna räntenetto och provisionsnetto var något över förväntan. Mönstret från Swedbank med högre tradingintäkter och kreditförluster upprepades samtidigt.

Telia räknar med att det justerade ebitda-resultatet ökar med 2-5 procent under 2020, jämfört med 2019, att jämföra med en förväntad ökning på 4,2 procent enligt snittprognosen hos Infront. Samtidigt räknar Telia med att det fria kassaflödet från kvarvarande verksamhet, exklusive licenser och utdelning från intressebolag, under 2020 kommer att minska till 10,5-11,5 miljarder kronor, från 12,6 miljarder under 2019.

Under fjärde kvartalet 2020 var Telias ebitda-resultat före engångsposter 7.914 miljoner kronor, 3 procent högre än snittprognosen i Infronts sammanställning.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs resultat för det fjärde kvartalet nådde inte upp till snittförväntningarna. Därtill meddelade bolaget att driftsättningen av den nya kartongmaskinen KM7 ligger efter plan. Billerud Korsnäs bjöd dock på en extra utdelning i spåren av försäljningen av Bergvik Skog, vilket innebär att den totala utdelningen för 2019 fördubblas jämfört med fjolåret.

Konfektyr- och snacksbolaget Cloetta redovisade ett justerat rörelseresultat på 216 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019. Det var bättre än analytikernas förväntningar som enligt Bloomberg News låg på 196 miljoner kronor. Cloetta siktar på att med prishöjningar vända den förlustbringande svenska lösviktsgodisaffären till slutet av 2020

Sök- och annonsbolaget Eniro har tagit fram ett förslag för ny rekapitalisering av bolaget. Planen baseras på att de konvertibler och obligationer som finns i bolaget omvandlas till en ny typ av preferensaktier. Om planen går i lås kommer dessa preferensaktier utgöra 90,5 procent av alla aktier och röster i bolaget.

På råvarumarknaden fortsatte Brentoljan att stiga under natten till nivåer strax över 60 dollar per fat. Även bland basmetallerna har riktningen på terminerna varit upp under natten och morgonen

Rekommendationer

* ABG Sundal Collier höjer sin rekommendation för Autoliv till behåll från sälj. Riktkursen ökas till 715 från 680 kronor, skriver Bloomberg News.

* Nordea Markets sänker sin rekommendation för Arjo till behåll från köp. Riktkursen kvarstår på 45 kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom