Regeringen om risken för en hård brexit: Läget är allvarligt

Risken för att Storbritannien ska lämna EU utan avtal den 31 oktober har tydligt ökat och det är ett allvarligt läge. Det sade EU-minister Hans Dahlgren vid en pressträff på onsdagen om regeringens förberedelser för en avtalslös brexit.
Regeringen om risken för en hård brexit: Läget är allvarligt - brexit-700_binary_6947495.jpg

”Risken för en hård brexit har tydligt ökat. Läget är verkligen allvarligt”, sade han.

Han sade att regeringen nu trappar upp sina förberedelser för en hård brexit, men att trots alla förberedelser är det oundvikligt att en hård brexit kommer att få effekter. Regeringen trappar nu upp sitt informationsarbete och upprepar vikten av att förbereda sig, särskilt mindre företag.

”Vi har dock verkligen inte gett upp hoppet om att det trots allt kan bli ett ordnat utträde. Det är det enda förnuftiga”, sade Hans Dahlgren.

Finansminister Magdalena Andersson sade att brexit, både med eller utan avtal, kommer att innebära en lägre tillväxt och minskad handel, främst för Storbritannien men även för kvarvarande EU-länder.

”Myndigheterna har förberett sig för alla eventualiteter”, sade hon.

Hon sade att Tullverket har rekryterat för att kunna genomföra fler tulldeklarationer och gränskontroller när Storbritannien lämnar EU.

Hon tillade att de runt 5.000 svenska företag som handlar med Storbritannien kommer att påverkas särskilt mycket.

”Bilden från de kontakter jag haft med näringslivet är att stora företag har förberett sig under lång tid, men att mindre företag däremot lite oftare skjutit upp det här. Signalen är nu tydlig – nu är det läge att förbereda sig för en hård brexit”, sade Magdalena Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.