Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sälj fullvärderad kursrusare

2018-05-16 18:20
Foto: Klaus Ohlenschlaeger / Alamy

Snabbväxarens aktie har rusat under det senaste halvåret. Nu är det dags att tacka för kaffet. Sommaren är en håglös tid för kylexpertens aktie.

SÄLJ Bland börsens ”säsongsaktier” intar Beijer Ref en ställning som påminner om skidanläggningsföretaget Ski­star. Beijer Ref har sina starkaste försäljningsmånader under den varma årstiden. Skistars situationen är omvänd – Dalaföretaget drar in intäkterna under fyra–fem vintermånader.

De båda bolagens aktier är också varandras motpoler. Ski­stars aktie brukar gå bäst i början av maj och fram till säsongsstarten i fjällen i november. Beijer-aktiens sämsta tid är nu under högsäsong, från 15 maj och fram till slutet av augusti.

Beijer Ref har varit en Affärsvärlden-favorit i flera år, och handlas nu till 31 respektive 28 gånger vinsten för 2018 respektive 2019. Samtidigt är direktavkastningen bara 1,3 procent, och insynsköparna lyser med sin frånvaro i FI:s register.

Den som hängt med i uppgången gör bäst i att tacka för kaffet. Men bolaget är välskött. Sälj och köp tillbaka på nivåer under 109 kronor.

Detta är en sammanfattning av aktierådet Kylslagen aktie sommartid.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom