Svanenmärkning splittrar Fondsverige

Idag presenteras de första Svanenmärkta fonderna i Sverige. Märkningen syftar till att få en tydligare hållbarhetsmärkning för de svenska fonderna. Men Svanen-stämpeln splittrar Fondsverige.– Den behövs inte, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Miljömärkning Sverige är ett statligt ägt företag som sedan 1989 hjälper konsumenter att göra bra val för miljön, bland annat genom märkningen Svanen.

Idag presenteras de första Svanenmärkta fonderna. Men Avanzas sparekonom Claes Hemberg är inte imponerad av en sådan hållbarhetsstämpel.

– Man kan mäta hållbarhet genom massa olika aspekter. Men Svanen har en tradition att av att bedöma fysiska produkter, medan det är mer komplext med fonder.

Claes Hemberg menar att det största bekymret med Svanen-märkningen är att den saknar efterfrågan från konsumenterna.

– Jag upplever att den har kommit från ett politiskt håll och saknar konsumentstöd.

Men Svanen har en fördel i att det är ett etablerat märke, säger sparekonomen.

– Men det saknar tydlighet för kunderna, man måste tydliggöra vad märkningen innebär.

Emma Sjöström, forskare på Misum vid Handelshögskolan i Stockholm, menar att det behövs guidning för de svenska spararna.

– Om Svanen är rätt sätt, det återstår att se, säger hon.

Hon säger att Svanens största utmaning är att standardisera något så komplext och flexibelt som hållbara investeringar.

– Definitionen av hållbara investeringar förändras med tiden, säger hon.

Hon menar att man kan se det som en början på ett utvecklingsarbete.

– Intentionen är god, vi får se om det kommer att fungera i praktiken.

Emma Sjöström nämner andra alternativ för hållbarhetsbedömning av fonder, som exempelvis PPM:s fondtorg, där man själv kan filtrera urvalet på vad man önskar att fonderna ska innehålla. Också Morningstars fem glober, som ofta används inom bankväsendet, är ytterligare ett sätt att utvärdera hållbarhetsgraden i en fond.

Även Swesif, Sveriges forum för hållbara investeringar, har lanserat en hemsida som ska hjälpa spararna att utvärdera hållbara fonder.

– Swesif har Hållbarhetsprofilen där fondbolagen själva har fått beskriva sina fonder och svarar på huruvida man inkluderar eller exkluderar vissa investeringar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.