Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Trump slår till med nya ståltullar

2019-12-02 13:32
Donald Trump Foto: Brian Cahn/TT

USA kommer återinföra stål- och aluminiumtullar på Brasilien och Argentina, skriver president Donald Trump på Twitter. Beslutet motiveras med "en massiv devalvering" av ländernas valutor

Enligt Donald Trump slår vad han kallar devalveringen av de båda ländernas valutor hårt mot USA:s bönder, vars varor handlas i dollar.

"Därför kommer jag med omedelbar verkan återinföra tullar på allt stål och aluminium som skeppas till USA från dessa länder", skriver Trump.

Han passade även på att uppmana USA:s centralbank Federal Reserve att vidta åtgärder för att förhindra att länder skor sig på att dollarn blivit starkare.

"Sänk räntorna & stimulera – Fed!", skriver han.

Trump har vid upprepade tillfällen uppmanat Feds direktion att sänka styrräntan under noll, bland annat med hänvisning till att negativa styrräntor i andra länder och i eurozonen ger dessa länder en konkurrensfördel på världsmarknaden.

Feds nästa räntebesked kommer den 11 december.

Trump avstod tidigare i höst från att införa tullar på bilar och bildelar från Japan och EU, vilket då skulle ha skett med motiveringen att billiga varor från Japan och EU hotade USA:s nationella säkerhet.

Enligt den lagstiftning Trumps biltullar skulle ha baserats på passerades en deadline för att införa tullarna den 14 november.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom