Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tungviktarna som tynger börsen

2015-05-29 13:27
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte handlas ned på fredagseftermiddagen där tungviktarna Ericsson, Nordea och Volvo bidrog till att pressa index. Skanska går mot strömmen efter att bolaget tagit hem en andel i en amerikansk stororder.

SIX Generalindex hade klockan 13.24 minskat 0,7 procent till 522 medan OMXS30-index backade 0,7 procent till 1.656. Omsättningen var 6,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 9,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Byggbolaget Skanska trotsar den negativa börstrenden med en uppgång på 0,9 procent. Byggbolaget uppgav på morgonen att deras andel i kontraktet för att bygga en ny terminal vid Laguardia-flygplatsen i New York ligger på 70 procent av det totala ordervärdet som uppskattas till motsvarande cirka 30,5 miljarder kronor.

Under eftermiddagen meddelade Skanska om ytterligare en order som avser andra etappen av en forskningsanläggning i Lund värd 1,2 miljarder kronor.

Även sektorkollegan NCC rapporterade in en order i Köpenhamn värd 360 miljoner kronor. Kursen handlades ned 0,9 procent.

I läkemedelssektorn inleder Astra Zeneca samarbete med Eli Lilly inom det heta området för immuno-onkologi. Samarbetet omfattar studier med Astrazenecas läkemedelskandidat Medi4736 och Eli Lillys Cyramza för behandling av solida tumörer. Exakt vilka tumörtyper som kommer studeras samt de finansiella villkoren i avtalet mellan de båda bolagen hölls däremot hemligt. Aktien sjönk 1,2 procent.

Teknikbolaget Fingerprint Cards, som under gårdagen steg med nästan 20 procent, avancerade ytterligare 0,6 procent under stötig handel som växlade mellan upp- och nedgång. Bolaget har stöttat Google i utvecklingen av fingeravtrycksteknologi i förhandssläppet av Android M. Googles presentation av Android M pågår mellan den 28 till den 29 maj i San Francisco, USA vid Google I/O.

Fingerprints vd Jörgen Lantto uppger i samtal med SIX News att han inte kan svara på om samarbetet med Google är exklusivt. Men enligt vad Lantto vet så är Fingerprint den enda fingeravtrycksleverantören som Google har tackat för hjälpen.

Ericsson, som i går var bidragande till att hålla uppe börsen med en uppgång på 3,3 procent, rekylerade i dag tillbaka och var ned 2,0 procent. Telekomjätten var även eftermiddagens mest omsatta aktie.

Nordea och Volvo listas som de andra och tredje mest omsatta aktierna och pressade ned börsen med nedgångar på 0,7 respektive 2,0 procent.

Investmentbolaget Lundbergs vd och största ägare Fredrik Lundberg säger i en intervju med SIX News att han är nöjd med att man nu kommit tillrätta med de "personunioner" kring den inflytelserika branschkollegan Industrivärden som varit en "avart" av dess korsägandestruktur.

Industrivärden-bolagens fortsatta korsägande är nu en fråga för respektive bolags styrelse meddelar Lundberg, som nyligen valdes till Industrivärdens nye styrelseordförande efter att förhandstippade förre Industrivärden-vd:n Anders Nyrén petats. Lundberg är samtidigt tydlig med att det nu inte kommer att följa en "samordning" mellan Industrivärden och Lundbergs utan respektive investmentbolags skilda strategier står fast, tills vidare.

På eftermiddagen noterades Lundberg ned 0,5 procent och Industrivärden retirerade 0,4 procent.

ABG Sundal Collier mäklade under morgonen en aktiepost i D. Carnegie motsvarande 14,1 procent av aktierna i bolaget. Aktien pressades tillbaka 5,4 procent.

I dag avslutas rapportsäsongen för det första kvartalet. Kvar att rapportera är nästan uteslutande småbolag. Men redan på tisdag nästa vecka väntas en rapport från Elekta, som dock redan har inkommit med en vinstvarning och lämnat preliminära siffror för det brutna räkenskapsåret 2014/2015.

Kycklingbolaget Scandi Standard förbättrade resultatet på sista raden med 44 procent i det första kvartalet 2015. Scandi Standards omsättning låg däremot ganska stilla med en enligt bolaget "god försäljningstillväxt" i Sverige, oförändrad försäljning i Danmark och en minskad försäljning i Norge. Aktien var vid lunchtid oförändrad.

Solenergibolaget Etrion har anslutit den första anläggningen i ett solkraftsprojekt om totalt 9,3 megawatt i Japan i prefekturen Ibaraki nordöst om landets huvudstad Tokyo. Mito-anläggningen som nu anslutits representerar 2,7 megawatt. Anslutningen till elnätet i projektet väntas pågå fram till augusti 2015. Aktien ställdes upp 3,2 procent.

I oljesektorn rasade PA Resources ned 32 procent när handeln återupptogs på fredagen efter handelsstoppet. Bolagets förhandlingar kring kortsiktig finansiering går framåt. Vidare upprepade och förtydligar bolaget att de är under företagsrekonstruktion efter brist på framsteg i låneförhandlingar.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom