Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA pressar Estland om penningtvättsutredningar mot Danske Bank

2019-10-22 14:41
Foto: Xinhua/TT

USA har satt Estland under press gällande att de penningtvättsutredningar som pågår mot Danske Bank ska leda till fällande domar. Det rapporterar Bloomberg News.

Martin Helme, Estlands finansminister, fick förklarat för sig under besök i USA tidigare i oktober att den amerikanska regeringen har vissa förväntningar gällande hur penningtvättsfallet hanteras, skriver Bloomberg.

Finansministerns känsla var att hans tolkning av amerikanska finansdepartementets företrädare var att "det inte kan vara på det sättet att ingen bestraffas och hålls ansvarig", sade Martin Helme vid en presskonferens på tisdagen.

"Ett klart och tydligt budskap från biträdande direktören för avdelningen mot terrorfinansiering, Marshall Billingslea, var att han inte kunde tala om för oss hur många som ska straffas för penningtvätt i Estland, men det kan inte vara noll", sade Martin Helme.

Om så blev fallet skulle tolkas som att Estlands myndigheter inte tar anti-penningtvättsuppdrag på allvar, fortsatte finansministern.

Penningtvättshärvan med Danske Bank, som lett till att både bankens vd och styrelseordförande fått avgå och även fått bland annat Swedbank att få tvätta sin byk i offentligheten, kan ha uppgått till motsvarande över 2.000 miljarder kronor enligt en intern utredning.

I penningtvättshärvan i Baltikum tvättades utländska aktörers pengar och fördes vidare till offshore-bolag i skatteparadis. Företrädelsevis ryska kunder tjänades i Danske Banks estniska filial, som nu är stängd sedan banken kastats ut ur Estland av landets finansinspektion.

Tolv före detta anställda i banken är för närvarande föremål för polisutredning.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom