Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Virusoro väntas pressa Stockholmsbörsen

2020-01-23 08:44
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen väntas öppna på minussidan på torsdagen med press från tilltagande global virusoro.

I Asien har oron för spridning av coronaviruset fått torsdagens börser på fall. De kinesiska fastlandsbörserna var hårdast drabbade av kursnedgångarna med indextapp på 3-4 procent inför en veckas helgstängt för nyår. Tokyobörsen backade 1 procent.

På Wall Street handlades de ledande börserna på Wall Street runt oförändrade nivåer på onsdagen.

Blickarna riktas också mot ECB:s räntebesked i eftermiddag, men inga förändringar väntas från centralbanken.

Läs mer: Så väntas ECB agera på torsdag

På svensk front har bostadsutvecklaren Bonava kommit med bokslut, där utdelningen oväntat sänktes, och Bilia levererat en omvänd vinstvarning.

Börsterminerna i Europa låg i negativt territorium inför torsdagens handelsstart. Vid 8.30-tiden hade terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 backat 0,3-0,4 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG Markets indikerade en öppning på minus 0,3 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även USA-terminerna noterades på lätt minus under morgonen svensk tid.

På råvarumarknaden har oljepriset fortsatt ned på torsdagen. Brentoljan i första termin noterades 1,3 procent ned till cirka 62:35 dollar per fat. Även på basmetaller har priserna backat.

Bonava sänker sin utdelning till 3:00 kronor per aktie, från 5:20 året före. Väntat var en utdelning på 5:27. Rörelseresultat blev 693 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Här var 631 miljoner kronor väntat, enligt Infronts prognossammanställning.

Läs mer: Bonava sänker utdelningen

Bilia har kommit med den positiv vinstvarning. Bolaget meddelar att det operativa rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2019 blev högre än marknadens förväntan.

Läs mer: Omvänd vinstvarning från Bilia

I EQT:s kvartalsredogörelse på torsdagsmorgonen framgår att bolaget har inlett en utvärdering av strategiska alternativ för affärssegmentet Credit.

Lundin Mining har meddelat att det nådde sin produktionsprognos för 2019 och det gäller samtliga metaller och samtliga av bolaget gruvor. Vd Marie Inkster säger att bolagets gruvor gjorde bra ifrån sig under det fjärde kvartalet.

Läs mer: Lundin Mining nådde produktionsprognosen för 2019

Haldex, som haft en usel kursutveckling de senaste åren och där en infekterad budstrid har följts av finansiellt svag utveckling, kan vara en utköpskandidat skriver DI i en analys.

På torsdagen är det handelspremiär på Spotlight Stock Market för ODI Pharma, verksamma inom medicinsk cannabis. Teckningskursen i nyemissionen inför noteringen var 9:20 kronor per aktie. Emissionen tecknades till 383 procent.

 

Rekommendationer

* ABG Sundal Collier sänker sin rekommendation för Essity till behåll från köp och riktkursen till 335 från 345 kronor.

* Berenberg Bank drar ned sitt råd för SHB till behåll från köp. Riktkursen sänks till 95 från 105 kronor.

* Société Générale har åter höjt sin rekommendation för Sandvik, nu till köp från behåll. Riktkursen dras upp till 230 från 200 kronor.

* Pareto Securities inleder bevakning av Qleanair med köp och riktkurs 65 kronor. Aktien stängde onsdagen på 39:20.

* Vänta med Storytel och Fenix Outdoor och sälj Nibe. De rekommendationerna ger Affärsvärlden i sin senaste utgåva.

* Tidningen Aktiespararen rekommenderar köp av aktier i Investor, Orexo, Oncopeptides och Elanders. Rådet att avvakta ges för Ambea och Lundbergs samt sälj för Recipharm.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom