Cereno Scientific: Löser proppen och finansieringen

Cerenos läkemedelskandidat CS1 förebygger blodproppar. För att finansiera fas II-studier genomför bolaget just nu en företrädesemission. Vi höjer aktien ett snäpp.
Cereno Scientific: Löser proppen och finansieringen - ee58f925-35e0-4754-9c6b-cfe3631bb07bfitcroph450q80upscaletruew800s692aabb49af0976e0a32fb13bb990553d4ce5ebf

Cereno (2,95 kr) utvecklar ett läkemedel som ska förebygga blodproppar. Preparatet, kallat CS1, har tagit sig igenom en klinisk fas I-studie med positivt resultat. Nu pågår förberedelser för nästa steg, en fas II-studie som ska genomföras i Ryssland och Bulgarien.

Börsplus synade aktien hösten 2017 men passade då. Sedan dess har bolaget gjort ett allvarligt felgrepp med sin finansiering. En olyckligt vald dödsspiralfinansiering med en konvertibel lånestruktur har bidragit till ett kursras på 70 procent sedan dess.

Problemet som Cereno adresserar är stort. Blodproppar har hjärtinfarkt och stroke som vanliga följdsjukdomar. Idag används blodförtunnande läkemedel, till exempel Waran, som hämmar koagulation eller trombocyter för riskpatienter. Eftersom dessa läkemedel tunnar ut blodet blir blödningsrisken konstant stor för patienterna vilket leder till komplikationer.

Normalt tar kroppen själv hand om begynnande blodproppar genom en process som kallas fibrinolys. När en blodpropp uppstår utsöndrar blodkärlen proteinet t-PA som löser upp proppen. Om processen inte fungerar växer blodproppen och täpper igen kärlet.

Cerenos läkemedelskandidat CS1 verkar genom att återställa t-PA produktionen hos patienter där fibrinolysen inte fungerar tillräckligt väl. CS1 har ytterligare en verkningsmekanism som består i nedreglering av ett annat protein, PAI-1. PAI-1 försämrar fibrionlysen och är en välkänd riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar.

Om emissionen

Teckningskursen är 2,90 kronor per aktie. Avstämningsdagen var den 21 maj och teckningstiden löper 23 maj – 7 juni. Handel med teckningsrätter pågår till den 4 juni. En teckningsrätt berättigar till teckning av en aktie.

Det är möjligt att teckna aktier utan företrädesrätt. Det ger tilldelning om emissionen inte fulltecknas.

För att finansiera fas II-studier genomför Cereno just nu en företrädesemission (se faktaruta). Emissionsbeloppet är cirka 55 Mkr. Efter kostnader tillförs bolaget cirka 47 Mkr. En övertilldelningsemission kan ge bolaget ytterligare 5 Mkr i kassaförstärkning.

Cereno Scientific Maj 2019
VD: Sten Sörensen
Styrelseordförande: Catharian Bäärnhielm
Antal anställda: 5
Nyckelpersoners ägande: Cirka 9 %
Lista: Spotlight Stockmarket
Aktiekurs: 2,95 kr
Antal aktier ink. utspädn: 42,3 miljoner
Börsvärde: 127 Mkr
Nettokassa: 68 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -42 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Cereno

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Ledande befattningshavare och styrelse äger cirka 10 procent av bolaget efter genomförd emission.

Företrädesemissionen är säkerställd till cirka 6,5 procent genom teckningsförbindelser. Störst åtagande har GU Ventures som före emissionen äger cirka 1 miljon aktier i Cereno. Därutöver är emissionen garanterad upp till 80 procent. Garanterna får 10 procent i kontant ersättning, eller 12 procent om de väljer att ta betalt i aktier.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Sten Sörensen har lång erfarenhet från läkemedelsindustrin. Han har varit på Monsanto och som globalt ansvarig för AstraZenecas hjärtläkemedel. Styrelseordförande Catharina Bäärnhielm har också lång erfarenhet även hon från bland annat AstraZeneca. Resten av nyckelpersonerna har också imponerande meritlistor. Totalt är det en stor och stark ledningsgrupp. Cereno har också ett vetenskapligt råd med fem internationellt erkända auktoriteter inom området. Att många vill vara med bekräftar att projektet är av stort intresse.

Här finns inget övrigt att önska. 

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Sedan vi analyserade Cereno har bland annat följande hänt:

  • Bolaget har avslutat och rapporterade en klinisk fas I-studie med CS1. CS1 visade sig säkert, tolererades väl och uppvisade en fördelaktig farmakokinetisk profil. En sänkning av koncentrationen av PAI-1 i blodet vid behandling med CS1 kunde påvisas.
  • Cereno har inlett ett samarbete med det ryska CRO-företaget OCT Group LLC om att ansöka om och genomföra en fas II-studie på cirka 30 kliniker i Ryssland och Bulgarien på patienter som genomgår ortopedisk kirurgi. Målsättningen är att dokumentera den preventiva effekten av CS1 behandling i dessa patienter mot trombos/blodpropp.
  • Bolaget har erhållit godkänt patent för CS1 i USA och Australien.
  • Cereno har breddat sin portfölj. Bolaget har tagit över en läkemedelskandidat från Emeriti Bio. Substansen är i preklinisk fas och har potential för ett antal kardiovaskulära indikationer. Substansen ska utvecklas i samarbete med Emeriti Bio.
  • Ett vetenskapligt råd har bildats med internationellt välrenommerade experter inom forskningsfältet. Medlemmarna består av Bertram Pitt, Deepak Bhatt, Gordon Williams, Faiez Zannad och Gunnar Olsson.
  • Organisationen har stärkts. Björn Dahlöf har tillträtt som Chief Medical Officer med huvudansvar för de medicinska frågorna generellt samt för fas II-studien. Anders Svensson utnämndes till styrelseledamot under hösten. Anders kommer närmast från Roche som huvudansvarig för late stage clinical studies. Daniel Broden har anställts som ny CFO. Daniel kommer närmast från GU Ventures med ansvar för ekonomi för ett antal portföljbolag.

Det har hänt en hel del i Cereno. De viktigaste stegen framåt:

  • Målsättningen för CS1 är att lämna in ansökan till myndigheterna i Ryssland och Bulgarien för fas II-studien. Ett godkännande kan vara på plats till hösten.
  • Produktionsprocessen för CS1 ska skalas upp i samarbete med Galenica och därefter ska det kliniska prövningsmaterial som behövs till fas II-studien produceras.
  • När studien är godkänd och materialet producerat så kommer studien att initieras. Det kan ske under första halvan av 2020. Studien estimeras vara slutförd under 2021.
  • Forskning och utvecklingsarbete för CS014 löper parallellt.

Om emissionen fulltecknas, inklusive övertilldelning, har Cereno uppskattningsvis 65 Mkr i kassan. Det räcker för att ta CS1 in i fas II-studier. Det räcker dock inte hela vägen till avslutade studier. Där har Cereno en viktig knut att lösa. Det behöver inte betyda en ytterligare företrädesemission. Det kan till exempel bli aktuellt med en industriell part som ett större läkemedelsbolag för att säkerställa finansieringen. Hur stort kapitalbehovet är kan vi inte säga.

Marknaden för läkemedel som förebygger trombossjukdom är värd över 20 miljarder USD. Ingen av dagens läkemedel verkar på fibrinolysen utan påverkar istället koagulation eller hämmar trombocyter. Det positionerar CS1 som first-in-class. Det gör att Cereno sticker ut och borde kunna få mycket uppmärksamhet om de i kliniska studier kan visa effekt. Med andra ord – blir det bra kan det bli riktigt bra.

4. Nödvändiga antaganden i ett optimistiskt scenario

  • Initiering av fas II-studier för CS1

Cerenos väg framåt är utstakad. CS1 ska in i fas II-studier. Det blir en viktig värdedrivare som förhoppningsvis löser frågan om ytterligare finansiering.

Cereno i ett optimistiskt scenario

Cereno Scientific Idag Tänkbart 2021
Avklarad milstolpe Positiv fas I-studie Finansiering av fas II
Kommande värdedrivare (i) Initieras fas II-studier Tydlig effekt i kliniska studier
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -42 Mkr e.m
Börsvärde, Mkr (iii) 127 Mkr 500 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 290%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Målsättningen är att ta CS1 till ett stadie där licensavtal kan träffas med ett större läkemedelsbolag. Det kan ske både före och efter avslutade fas II-studier. Det ger intäkter i form av en engångsbetalning, ersättning i takt med den fortsatta utvecklingen når vissa milstolpar samt i ett senare skede också royalty på försäljning.

Hur mycket ett sådant avtal kan vara värt är svårt att gissa. Cereno har ett nytt angreppssätt vilket borde leda till mer uppmärksamhet och därmed en potentiellt bra affär.

Efter genomförd, fulltecknad nyemission värderas Cereno till cirka 120 Mkr. Det är inte högt för ett bolag som befinner sig i fas II med ett möjligt first-in-class läkemedel. Blir studierna framgångsrika är uppsidan betydande.

Pessimistiskt scenario

Den mest uppenbara risken är att CS1 inte fungerar som tänkt och bevisad effekt uteblir. Då blir det fritt fall i aktien. I övrigt är förseningar och behovet av ytterligare finansiering också faktorer att ta hänsyn till.

Den tidigare finansieringslösningen innebär att konvertibelutfärdaren sitter på teckningsoptioner som motsvarar cirka 1,1 miljoner aktier som kan tas till lösen för 1,90 kronor. Löptiden är sex år. Dessa billiga aktier kan sätta press på kursen. Dock är de satta under lock-up och får inte säljas det kommande året.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Persongalleriet i Cereno sticker ut positivt. CS1 har en potentiellt mycket stor marknad. Värderingen är låg och uppsidan betydande om det går vägen. Vi höjer vår bedömning av Cereno ett snäpp.

I det korta perspektivet tror vi dock det finns risk för kurspress. Emissionen är stor och med en nedtryckt aktiekurs finns det säkert många besvikna aktieägare. Det innebär risk för att garanterna får på sig aktier. Det brukar innebära kurspress i det korta perspektivet. Blir så fallet kan det uppstå ett riktigt bra köpläge.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.