”Vid oro för en utdragen konflikt kan bostadsköparna bli mer försiktiga”

Kriget i Ukraina skapar oro och får börsen på fall. Men hur påverkas bostadsmarknaden? Affärsvärlden har pratat med Robert Boije.
SBAB:s Robert Boije om hur kriget och börsfallet påverkar bostadsköparna.
SBAB:s Robert Boije. Foto: TT

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har ytterligare röda siffror adderats till den redan sura börsen. Enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik fortsatte emellertid priserna på bostadsrätter och villor stiga i februari. När siffrorna släpptes kommenterade fastighetsförmedlaren Erik Olsson att aktiemarknaden främst påverkar bostadsmarknaden indirekt, via exempelvis att marknadspsykologin påverkar bostadsköparna, och att högre räntor slår mycket hårdare mot bostadsmarknaden än lägre börskurser.

Detta är något som också Robert Boije, chefsekonom på SBAB, tar fasta på när Affärsvärlden frågar hur börserna kan tänkas påverka bostadsmarknaden framöver.

”Olika analyser visar att de två faktorer som mest påverkar bostadspriserna är hur räntan och hushållens inkomster utvecklas. Men det finns också analyser som visar att börsen har en viss inverkan, även om den faktorn inte har lika stor betydelse. Sen är det ju också så att det finns en samvariation mellan ränteläget och börsen där stigande räntor ofta medför fallande priser på både börsen och bostadsmarknaden samtidigt, säger Robert Boije, och fortsätter:

”Om jag får spekulera lite så skulle jag gissa att börsvariationer i praktiken har större betydelse för hyfsat kapitalstarka bostadsköpare och priserna på lägenheter i bra lägen i våra storstäder.”

När det gäller själva oron för kriget Ukraina menar han att det kan påverka på olika sätt.

”Jag tänker att det finns flera faktorer som drar åt lite olika håll. Vid oro för en utdragen konflikt med risk för fallande bostadspriser till följd av stigande arbetslöshet eller kraftigt stigande bostadsräntor i kölvattnet av krigets inverkan på inflationen, så bör bostadsköparna bli lite mer försiktiga. Det borde ha en återhållande effekt på bostadspriserna. I andra vågskålen ligger att krisen även skulle kunna ha en liknande effekt på bostadspriserna som coronapandemin medförde, nämligen att vikten av att bo bra i en krissituation värderas upp. Det skulle i så fall ha en prishöjande effekt”, säger Robert Boije.

Om energi- och drivmedelspriserna förblir höga under längre tid framöver, eller om de förväntas vara det, kan detta påverka priserna för bostäder med mycket hög elförbrukning som ligger mer perifert till, säger han.

Vad gäller bostadspriserna framöver menar han att SBAB:s prognos ligger fast, även om prognosen, på grund av det geopolitiska läget, är ovanligt osäker.

”Så länge arbetslösheten inte ökar markant i Sverige eller bostadsräntorna går upp mycket kraftigt, så tycker jag att man bör räkna med en stabil utveckling på bostadsmarknaden utan någon dramatik vare sig uppåt eller nedåt. Än så länge ligger vår huvudprognos fast, med svagt stigande räntor och måttligt stigande bostadspriser under året. I takt med att bostadsräntorna fortsätter uppåt, bör det från och med nästa år ha en viss dämpande effekt på bostadspriserna,”, säger Robert Boije.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Invesco
Annons från Trapets