Trots kriget – bostadspriserna steg i februari

Trots att börsen skakade steg priserna på bostadsrätter och villor i februari. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Bostad till salu. Bostadspriserna
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Såväl ränteoro som kriget i Ukraina har fått börsen att falla i februari. Dock gick bostadspriserna åt motsatt håll. Såväl priserna på bostadsrätter som på villor ökade under månaden, med 2% respektive 1%. Som fastighetsförmedlaren Erik Olsson dock påpekar påverkar aktiemarknaden indirekt, bland annat då börsutvecklingen påverkar marknadspsykologin.

”Innan Ryssland anföll berodde börsens fall lite paradoxalt inte på att företagens vinster sjunker, utan tvärt om på att ekonomin var stark så inflationen och räntorna ökar. Nu är det osäkert hur kriget påverkar räntorna på kort och lång sikt. Högre räntor slår mycket hårdare mot bostadsmarknaden än lägre börskurser. I princip alla har betydligt högre bostadslån än de har aktieplaceringar,” skriver de.

Svensk Fastighetsförmedling menar att kriget kan komma att påverka bostadsmarknaden, men att bostadspriserna är det som står starkast i en osäker tid.

”Priserna kan inte falla fritt på samma sätt som exempelvis börsen”, säger Erik Wikander, vice-VD för Svensk Fastighetsförmedling, och fortsätter:

”En försämrad börs påverkar däremot vissa personers förmåga att köpa nytt, men börsfall vänder oftast uppåt igen innan den hinner ha en stor påverkan på bostadspriserna. De flesta bostadsköpare har inte heller sitt kapital knutet till aktier.”

Kriget har dessutom drivit upp priserna på energi- och drivmedelspriser, vilket ytterligare ökar inflationen på ett sätt som kan vara räntedrivande. Men Erik Olsson menar att mycket nu talar för att många centralbanker kommer tillåta en högre inflation än de skulle gjort annars.

”Under en tid framöver lär man vänta med att höja räntorna för att inte riskera att effekterna av kriget och sanktionerna mot Ryssland tillsammans med räntehöjningar orsakar en ekonomisk lågkonjunktur”, skriver de.

Att priserna på konstgödsel och spannmål påverkas kan också göra att inflationen ökar på lite längre sikt. Om centralbankerna inte vill vänta och se hur kriget påverkar världsekonomin kan räntor öka snabbare och mer än man räknat med, vilket tillsammans med de högre energipriserna kan bli en dubbelsmäll för bostadsmarknaden, påminner Erik Olsson.

”Ökade pendlings- och uppvärmningskostnader ökar boendekostnaden för villor mer än för lägenheter. Till detta kommer effekten av att covid-restriktionerna är borttagna på ett sätt som gör att många prioriterar ner bostaden både när det gäller storlek och andel av den totala konsumtionen. Även det talar för att lägenheter får en starkare prisutveckling jämfört med villor än annars”, skriver de.

På Bjurfors tror man dock att Riksbanken, i alla fall i närtid, kommer att gå försiktigt fram.

”Om och hur Ukrainakriget och den geopolitiska oron kommer påverka svensk bostadsmarknad är för tidigt att säga. Men det är klart att börsras och påspädd inflation inte är bra. Blir konflikten utdragen och inflationen permanentas på en hög nivå håller jag det inte för otänkbart att Riksbanken ändrar räntebanan och tidigarelägger en första höjning ett par kvartal. Men man ska komma ihåg att det görs från låga nivåer och att Riksbanken behöver gå försiktigt fram då en allt för hökaktig inställning skulle hota återstarten av ekonomin. Som bostadsägare tycker jag inte att man behöver vara orolig”, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet