Bostadspriserna fortsätter ner: ”Långt från en sund balans”

I oktober månad gick villapriserna ner 2% på riksnivå medan bostadsrätterna låg oförändrade. I Storstockholm gick däremot bostadsrättsmarknaden mot strömmen och slutade på +2%. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.
bostadspriser
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Det är fortsatt avvaktande på bostadsmarknaden. Under oktober månad såldes 29% färre bostadsrätter jämfört med samma månad förra året, och för villorna låg motsvarande siffra på -25%, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätterna börjar stabiliseras

I Stockholms innerstad sjönk priserna på bostadsrätter med 1%. Storstockholm bjöd däremot på en uppgång på 2%.

I såväl centrala Göteborg som storstadsområdet gick priserna på bostadsrätter ned med 2%, medan centrala Malmö och dess storstadsområde var oförändrat.

”Att takten på nedgång av bostadspriser mattas av visar att säljare och köpare på många marknader börjar mötas på en ny nivå, men det är fortsatt långt från en sund balans på marknaden”, säger Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån är inne på samma spår:

”Det mest påtagliga är fortsatt att det görs betydligt färre affärer än vanligt men när det gäller prisutvecklingen visar statistiken ett möjligt trendbrott på bostadsrättsmarknaden. I Stockholm, som brukar visa riktningen, syns tecken på att säljare och köpare börjar närma sig varandra och att prisnedgången har avstannat”, säger han.

Energikostnader tynger villapriserna

Villapriserna backade med 2% i samtliga tre storstadsområden. På årsbasis har villapriserna fallit med 8% i Storstockholm, 9% i Storgöteborg och 10% i Stormalmö.

”Det är fortsatt villasidan som driver prisjusteringarna nedåt, ganska jämnt fördelat över Sverige, med i snitt 2%. Det är i sig drivet av osäkerhet kring energikostnader som kortsiktigt blir mer påtagligt för villaägarna”, säger Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Pär Gunnarsson, villamäklare på Fastighetsbyrån i Bromma, säger att han upplever att prisjusteringen är större i verkligheten än vad som syns i statistiken. Han tror att det kan bero på de försäljningar som inte blir av och som därmed inte kommer in i siffrorna.

”Både köpare som säljare finns kvar på marknaden och affärer görs, fast på en lägre prisnivå”, säger han.

Jonas Rosén, VD på Mäklarsamfundet, märker av en fortsatt försiktighet bland köparna, och att många nog tänker att de ska vänta till våren i hopp om att priserna står lägre då.

”Mitt råd till köpare är att inte tveka att göra affär om rätt objekt dyker upp. Bankerna kommer sannolikt att justera kvar att leva på-kalkylen inom kort, och då får man låna mindre. Värdet på den bostaden som ska säljas eller kapitalet som ska finansiera affären riskerar dessutom att minska givet både räntehöjningar och inflationstakten”, säger han.

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris kr/kvm
Riket 0% -3% -6% 41 781
Centrala Stockholm -1% -5% -6% 98 227
Storstockholm +2% -2% -6% 61 902
Centrala Göteborg -2% -7% -9% 60 691
Storgöteborg -2% -6% -8% 44 659
Centrala Malmö 0% -4% -3% 36 426
Stormalmö 0% -3% -3% 34 978
Källa: Svensk Mäklarstatistik

 

Villor 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket -2% -6% -5% 3 659 000
Storstockholm -2% -8% -8% 6 697 000
Storgöteborg -2% -8% -9% 5 278 000
Stormalmö -2% -8% -10% 4 690 000
Källa: Svensk Mäklarstatistik
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet