SBAB: Då är fallet för bostadspriserna över

SBAB har spått att bostadspriserna kan falla runt 20% från toppen. Om detta stämmer är botten snart nådd i vissa regioner. De höga elpriserna gör dock att priserna kan falla ännu mer, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Affärsvärlden.
Robert Boije om landets boprisfall.
SBAB:s Robert Boije. Foto: TT

Priserna på lägenheter fortsatte att falla brett och i några regioner kraftigt under oktober. Lägenhetspriserna föll som mest i mellersta Sverige (3,6%), södra Sverige (2,9%) samt Storgöteborg (2,9%). Sedan priserna stod som högst har lägenhetspriserna, beroende på region, fallit sammanlagt med mellan 11 och 13%.

Villapriserna har nu, beroende på region, fallit sammanlagt med mellan 11 och 19% sedan toppen. Storgöteborg är den region i Sverige som så här långt uppvisar störst sammanlagt prisfall på både lägenheter och villor.

”Vi har ju spått att bostadspriserna kan falla med runt 20% för Sverige som helhet i huvudsak till följd av ränteuppgångarna. Vad gäller villapriserna börjar vi redan nu närma oss dessa nivåer i samtliga regioner med undantag för norra Sverige. I Storgöteborg är vi i princip redan där nu”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Samtidigt spår Riksbanken att räntan kommer fortsätta höjas från dagens 1,75% till 2,5% fram till våren 2023. Den nivån väntas styrräntan ligga kvar på under 2023 och 2024. Robert Boije menar dock att detta redan är inprisat i bankens prognoser för det sammanlagda boprisfallet och att det inte innebär att prognosen kommer justeras.

Riksbanken skriver i sin senaste penningspolitiska rapport att ”den ekonomiska utvecklingen framöver är mycket osäker. Behovet av styrräntehöjningar kan därför bli såväl större som mindre än i prognosen.”

”Det som händer är att räntorna nu höjs lite snabbare än vi trodde tidigare men vi har inte ändrat slutnivån som har störst betydelse för det sammanlagda prisfallet. En oroande faktor, särskilt för villapriserna, och som är svår att beakta i prognosen, är dock elprisernas utveckling och betydelse”, fortsätter Boije.

Vad gäller de höga elpriserna uppger SBAB att de inte har tagit explicit hänsyn till dessa i sin prognos, och att det redan kan vara inprisat i de prisfall vi redan sett.

Här kan du läsa storbankernas prognoser för hur stort boprisfallet blir. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets