Bred nedgång på bostadsmarknaden: ”Marknadspsykologin fortsätter påverka”

Såväl bostadsrättspriserna som villapriserna har sjunkit i juni, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Stockholmsområdet leder nedgången.
Bostadsmarknaden
Gatlyktor och tända lysen i husen vid skymning. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det ser fortsatt dystert ut på bostadsmarknaden. Bostadsrättspriserna har sjunkit med -3% och villapriserna med -1% den senaste månaden. Det innebär att årstakten för både bostadsrätter och villor i riket fortsätter sjunka. De ligger nu på +2% respektive +3%, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Stockholmsområdet leder nedgången på såväl villa- som bostadsrättsmarknaden. Bostadsrättspriserna i Storstockholm och centrala Stockholm hade en nedgång med -3% senaste månaden och årssiffrorna minskar till +2% respektive +5%. Villapriserna gick i Storstockholm ned med -2%.

I Storgöteborg och centrala Göteborg minskade bostadsrättspriserna med -2% och där är nu årssiffrorna +1%. Villapriserna i Storgöteborg sjönk med -1%.

I Stormalmö och centrala Malmö noteras en nedgång i bostadsrättspriserna med -1% och en årstakt som minskat till +4%. Villapriserna gick även här ner med -1%.

Lägre antal affärer

Svensk Mäklarstatistik skriver även att månaden präglades av ett väsentligt lägre antal affärer jämfört med både samma månad 2021 och 2020. Detta då säljare och köpare hade svårt att hitta ett prisläge i jämvikt.

”Kombinationen av räntehöjningar, högt utbud, stigande levnadskostnader och negativ marknadspsykologi fortsätter att påverka priserna. Våra medlemmar berättar om köpare och säljare vars prisförväntningar allt oftare står långt ifrån varandra, vilket gör att affärerna tar längre tid och fastighetsmäklarna får arbeta ännu hårdare”, säger Jonas Rosén, VD för Mäklarsamfundet.

Enligt fastighetsförmedlaren Erik Olsson är också prisförändringarna som redovisas nu lite missvisande, då de inte visar hur mycket köparnas betalningsvilja har minskat.

”Att det bara är bostäder som säljs som kommer med i statistiken betyder i princip att man bara får med köparna med högst betalningsvilja som är tillräcklig hög för att matcha säljarna för att få köpa. Samtidigt beror den stora mängden osålda bostäder just på att en stor del av köparna inte vill betala tillräckligt mycket för att matcha säljarnas krav. Köparnas betalningsvilja sjunker mer och snabbare på en nedåtgående marknad än säljarnas förväntan”, skriver de i en kommentar.

Ränteoron påverkar psykologin på bostadsmarknaden

Det är den negativa marknadspsykologin som styr marknaden, menar Erik Olsson. Marknadspsykologin påverkas av en oro för att räntorna ska höjas betydligt mer än nu. Här pekar de på att stora räntehöjningar var diskonterade i den rekordstora nedgången i prisförväntningar som Erik Olsson Bostadsindex visade redan i maj. De diskonterade räntehöjningarna gör marknaden mer motståndskraftig, menar de. Dock finns risk att marknadspsykologin och en förväntan om lägre bostadspriser blir självförverkligande.

Även på Bjurfors pekar man på att köparna har skaffat sig övertaget.

”Utbudet har ökat snabbt och vi ser allt fler prissänkningar. Samtidigt tror jag inte att vi har sett hela nedgången utan det kommer sannolikt fortsätta ett tag till, kanske till och med en bit in på nästa år”, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Sverige.

Samtidigt menar han också att mycket handlar om marknadspsykologi.

”Det som blir avgörande för hur djupt priserna kommer att sjunka är hur snabbt och mycket lånekostnaderna stiger och hur det blir med arbetslösheten. För jag tycker det är viktigt att komma ihåg att förutsättningarna faktiskt inte har förändrats särskilt mycket. Räntorna är fortfarande historiskt låga och arbetslösheten i Sverige fortsätter att sjunka. Att priserna just nu pressas handlar nästan enbart om psykologi.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet