Prisfallet på bostadsrätter i Stockholm accelererar: ”Kan bli större än 10%”

För tredje månaden i rad sjönk priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun i juni, visar Danske Banks boprisindikator.
Danske om prisfallet på bostadsrätter
Danske Banks Michael Gahn och bostad i kvällsljus i Solna. Bilden är ett montage. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Janerik Henriksson / TT

Prisnerna på bostadsrätter inom Stockholms kommun föll åter i juni, denna gång med över 5%. Justerat för säsongsfaktorer var nedgången något mindre, 4.3%. Det skriver Danske Bank.

Detta innebär att bostadspriserna sjönk för tredje månaden i rad och att priserna, i säsongsjusterade termer, sjunkit med nästan 8% sedan pristoppen under mars.

Utbudet på bostadsmarknaden är stort, vilket tyder på att det är köparna som tycks vara mer avvaktande.

Danske Bank kommenterar att de bundna bolåneräntorna har stigit de senaste månaderna. I och med att Riksbanken nu också höjer styrräntan kommer även den rörliga bolåneräntan stiga i en snabb takt kommande månader.

Samtidigt påverkas hushållens köpkraft kraftigt negativt av den höga inflationen. Enligt KI:s senaste barometerindikator ligger hushållens konfidensindikator nu på en lägre nivå än under finanskrisen, och hushållens förväntningar har historiskt aldrig varit så pessimistiska om den egna ekonomin, något du kan läsa mer om här.

Enligt Danske Bank är detta faktorer som inte gynnar bostadsmarknaden. Därför räknar banken med ytterligare nedgångar i bostadspriserna de kommande månaderna. På nationell nivå väntas priserna sjunka med omkring 10% till och med slutet av 2023. En försämring av arbetsmarknaden skulle dock kunna leda till en större sättning på bostadsmarknaden.

”Prisfallet på bostadsrätter i Stockholm accelererade tydligt i juni, redan innan Riksbanken hunnit leverera lejonparten av de kraftiga räntehöjningar (ytterligare 3 procentenheter) som penningmarknaden prissätter kommande år. Mot den bakgrunden kan man inte utesluta att prisfallet kan bli större än 10% både i Stockholm och i andra delar av landet, trots att arbetsmarknaden än så länge är en stöttepelare för hushållens inkomster”, säger Michael Grahn, chefekonom Danske Bank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet