Fortsatt hett på villamarknaden – här rusar huspriserna mest

Huspriserna fortsätter stiga. Affärsvärlden har listorna över de län och kommuner där priserna har stigit mest.
Bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Huspriserna i Sverige steg med 5% under mars-maj, jämfört med den föregående tremånadersperioden. Det visar siffror från SCB.

I samtliga av landets län steg priserna. Mest steg priserna i Norrbotten, där uppgången summeras till 8%, följt av Västernorrland, med 7%.

I landets storstadsområden Stor-Stockholm, Stor-Malmö och Stor-Göteborg steg priserna med 5, 4 respektive 3%.

Vad gäller landets större kommuner steg priserna mest i Skellefteå, där de gick upp med 14%, följ av Norrköping och Gävle med en uppgång på 13%.

I fyra av landets större kommuner sjönk priserna. I Östersund och Uddevalla sjönk priserna med 5%, medan de gick ner 3% i Hässleholm och 1% i Eskilstuna.

Sett till årsbasis, det vill säga den senaste tremånadersperioden jämfört med motsvarande period föregående år, steg småhuspriserna i Sverige med hela 14%.

Även sett till årsbasis steg huspriserna i samtliga län och mest steg priserna i Blekinge, där de gick upp med 21%, följ av Dalarna, med en uppgång på 20%.

I Stor-Malmö, Stor-Stockholm och Stor-Göteborg steg priserna på årsbasis med 17, 16, respektive 12%.

Samtliga av landets större kommuner noterar uppgångar på årsbasis. Mest steg priserna i Skellefteå, med hela 26%, följt av Gävle och Falun, med uppgångar på 21 respektive 20%.

Den starka prisuppgången för bostäder, och då särskilt villor, har fått många att sia om en kommande inbromsning av priserna.

”För varje vecka som går med ökande priser blir det färre och färre som har råd att köpa. Jag tror det bara är en tidsfråga innan säljarna får känna på motstånd”, kommenterade  exempelvis nyligen Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Stockholm , de nya siffrorna från Mäklarstatistik.

I juni minskade också SEB:s Boprisindikator för första gången på fem månader.