Handelsbanken ser en fastighetsmarknad i förändring

Hemarbete och e-handel kommer prägla hela fastighetsmarknaden efter pandemin, skriver Handelsbanken i sin fastighetesrapport.
Bostadspriser, fastighetsfond
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir allt större sannolikhet för att de ändrade beteendena, såsom hemarbete och e-handel, biter sig fast och påverkar ekonomin även på längre sikt ju längre pandemin fortgår. Samtidigt som hemmet värderas upp, gör ändrade behov att kontorsmarknaden och logistiklokaler stöps om, skriver Handelsbanken.

”Detaljhandelsfastigheter är riskfyllt, kontor kanske inte så farligt som man befarade, hyresbostäder en trygg hamn och industrifastigheter är hetare än hett” säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

De låga räntorna ses gynna fastighetsmarknaden, samtidigt som konjunkturåterhämtningen väntas få fart när restriktioner lättas upp och hushållen kan börja konsumera mer som vanligt.

”Vi tror att inflationen kommer att vara fortsatt dämpad, efter temporär ökning nu, och att räntorna förblir låga länge till, vilket stöttar en omställning. Men stigande räntor ser vi ändå som det största hotet för fastighetsmarknaden”, säger Christina Nyman.

Bostadsmarknaden är glödhet och villor är särskilt eftertraktade, men prisökningen väntas dämpas efter sommaren.

”Vi tror att prisuppgången bromsar in något under hösten, drivet av att objekt till salu återgår till en mer normal nivå samtidigt som efterfrågan hålls tillbaka av de allt mer uppdrivna priserna och att hushållen återgår till mer normala konsumtionsmönster”, säger Christina Nyman.

Handelsbankens prognos är att bostadspriserna ökar med 12% i år och med 5% nästa år.

Samtidigt väntas polariseringen på den kommersiella fastighetsmarknaden fortsätta, både för fastighetsvärden och på aktiemarknaden. Ökat hemarbete och en stark e-handel väntas påverka efterfrågan på detaljhandelslokaler även på längre sikt.

”Vi tror att detaljhandlare i stadskärnorna kommer ställas inför ett permanent lägre kundunderlag. Det betyder att detaljhandelsfastigheter är fortsatt iskallt på aktiemarknaden medan logistik och lager är stekhett”, säger Christina Nyman.

Samtidigt ser banken en förskjutning i diskussionen om kontorsfastigheter från ’kontorsdöd’ till hur morgondagens kontor ska se ut för att attrahera hyresgäster.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Trapets
Annons från Invesco