Nordea: Bostadspriserna toppar i sommar

Stigande boendeutgifter pressar den räntekänsliga bostadsmarknaden och gör att bostadspriserna toppar i sommar, skriver Nordea i en färsk analys.
Bostadspriserna, bostadsmarknaden
Foto: Tomas Oneborg / SvD /TT

I sin makroanalys skriver Nordea att aktiviteten på marknaden väntas kylas ned till sommaren. Bostadspriserna väntas därefter börjar falla. I slutat av nästa år väntas priserna ha sjunkit med 7-8% från toppen och ligga på samma nivå som under våren 2021. Mätt som årsgenomsnitt väntas ett prisfall med 5% under 2023.

I tidigare analys räknade Nordea med en mindre prisnedgång under 2023, där stigande marknadsräntor och ett omfattande bostadsbyggande var de främsta drivkrafterna.

”Då räknade både vi och Riksbanken med att reporäntan skulle lämnas oförändrad flera år framåt. I samband med de ändrade utsikterna för penningpolitiken ser vi nu anledning att revidera ned vår prognos för bostadspriserna ytterligare”, skriver Nordea.

Nu väntas centralbankerna trycka hårt på den penningpolitiska bromsen i år och pressen öka på Riksbanken. Nordea tror att styrräntan höjs i juni och ytterligare två gånger till 0,75% mot slutet av året.

Huspriserna i Sverige backar – men i dessa kommuner fortsätter prislyftet

Vidare skriver Nordea att hushållens skulder har ökat snabbare än inkomsterna under många år, och att detta innebär en ökad känslighet för stigande räntor.

”Den ökande skuldsättningen innebär att en räntehöjning av en viss storlek bör få en större effekt på bostadspriser och inhemsk efterfrågan än tidigare”, skriver de.

Trots att de stigande räntorna alltså väntas påverka bostadsmarknaden ser inte banken något dramatiskt prisfall framöver.

”Istället speglar nedgången en korrigering till ett förändrat ränteläge som de flesta hushåll bedöms kunna hantera. Ett mer markant prisfall riskerar dock att sänka aktiviteten i ekonomin och påverka konjunkturen ännu mer negativt”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv Fastighet