Nordea räknar med fortsatt stigande boräntor

Svenska boräntor har stigit på grund av inflationsoro, vilken fått de långa räntorna att öka. Nu skriver Nordea i sin boränteprognos att trenden väntas fortsätta.
Bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Risken att den rekordhöga inflationen är mer långvarig än man tidigare trott har gjort att finansmarknadens aktörer har tagit höjd för större åtstramningar. Det har i sin tur lett till högre globala räntor, skriver Nordea i sin boränteprognos.

USA:s centralbank Federal Reserve väntas höja räntan kraftigt och även minska sina stimulanser, vilket innebär högre ränta både på korta och längre löptider. Detta är ett skäl till de stigande svenska bolåneräntorna. Att Riksbanken väntas minska de penningpolitiska stimulanserna via sin balansräkning indikerar också högre bostadsräntor.

”Det finns dessutom en liten risk att Riksbanken blir stressad av den tillfälligt höga inflationen och trots allt höjer den korta räntan. Både vår inflationsprognos och Riksbankens indikerar dock att inflationen faller tillbaka framåt sommaren”, skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth.

SBAB: Kraftigt ökad sannolikhet för en räntehöjning redan i år

Nordeas prognos för tremånadersräntan, är att den ökar till 2,50% från dagens 2,45% om tre månader och fortsätter vidare upp till 2,55% i juni 2022. Femårsräntan väntas stiga från dagens 2,29% till 2,35% om tre månader och sedan 2,45% i juni.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv Fastighet