Svenska hotell lyfter – bästa månadsnoteringen sedan mars 2020

Under juli månad började svenska hotellens logiintäkter närma sig normala nivåer - om man räknar bort Stockholm. Där är intäkterna fortfarande under det normala, fast med ett rejält lyft från förra året. Framtidsutsikterna i branschen är ljusa, men med en viss osäkerhet.
Stockholms Handelskammares Stefan Westerberg
Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: Stockholms Handelskammare och Izabelle Nordfjell / TT

Enligt en undersökning gjord av Stockholms Handelskammare är logiintäkterna hos de svenska hotellen tillbaka på normala nivåer, efter ett år präglat av ekonomiskt lågtryck. Detta skriver näringslivsorganisationen i ett pressmeddelande.

Bokningstatistiken är framtagen av Stockholms Handelskammare via Benchmarking Alliance. Den visar att den nationella beläggningsgraden – hur många rum som har hyrts ut i relation till disponibla rum – uppgick till 59% i juli 2021. Det är en klar förbättring från juli 2020, då beläggningsgraden endast uppgick 41%. Men trots förbättring finns det fortfarande en bit kvar för att hamna på pre-pandemiska nivåer – i juli 2019 var beläggningsgraden på 74%. Den stad som har längst väg att gå är Stockholm, där endast 43% av rummen var uthyrda under den gångna månaden.

”Vaccinering, lättade restriktioner och en upptining av evenemangsnäringen har gjort att hotellbranschen kunnat ta ett stort steg i rätt riktning. Stockholm har en djupare grop att klättra upp ur och är beroende av att turismen från utlandet kommer igång samt att den för staden så viktiga evenemangsnäringen normaliseras, men det går åt rätt håll”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i pressmeddelandet.

För tidigt att avveckla stöd

Stefan Westberg menar vidare att det för tidigt att avveckla de statliga stöden som branschen har mottagit under pandemin. Han tar upp flygplatshotell, konferanshotell och vissa cityhotell som exempel där det inte riktigt tagit fart ännu.

”När flygresandet kommit igång ordentligt och den evenemangsnäring som är städernas magnet för övernattningar växlar upp så kommer det också ge genomslag hos hotellen”, säger Stefan Westerberg.

Han poängterar även att det kommer krävas flera månader av positiva siffror för att hotellbranschen ska kunna återhämta sig ekonomiskt. Framtidsutsikterna har ljusnat rejält, men det finns fortfarande en osäkerhet i hur framtiden kommer att te sig.

”Även om branschen som helhet inte är tillbaka på normal nivå så är det en ganska markant förbättring jämfört med i fjol och den bästa månadsnoteringen sedan mars 2020. Läget har ljusnat, även om det så klart fortfarande är bräckligt och osäkert eftersom ingen med säkerhet vet hur den framtida utvecklingen kommer se ut, säger Stefan Westerberg i pressmeddelandet.

Läs också:

Lyft i juni för pressad hotellsektor men långt kvar till nivåerna innan pandemin

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Trapets
Annons från Invesco