Swedbank: Riksbanken höjer räntan i november

Kriget i Ukraina gör att ränteprognoserna är mycket mer osäkra än normalt. Samtidigt höjs prognoserna för bolåneräntorna, visar en en analys från Swedbank Makro.
Swedbank: Riksbanken höjer räntan i november - andreas-wallstrom-700_binary_6968267.jpg
Andreas Wallström, Swedbank.

Risken är att kriget i Ukraina leder till högre inflation och lägre tillväxt i världen och i Sverige, skriver Swedbank i en analys. Även om Sverige har begränsad handel med Ryssland, påverkas den svenska ekonomin på grund av de fallande börskurserna, en sämre makroekonomisk utveckling i Europa och högre energipriser. Samtidigt väntas effekterna på den svenska ekonomin vara begränsade.

”Risken för högre inflation och en lägre tillväxt har ökat till följd av kriget i Ukraina, men vi bedömer trots detta att prognoserna för svensk ekonomi står sig väl”, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

De bundna bolåneräntorna väntas stiga under året och prognosen för bolåneräntorna revideras upp något jämfört med februari. Detta mycket på grund av det högre globala ränteläget och att Riksbanken väntas trappa ned obligationsköpen. Swedbank räknar nu med att den femåriga bolåneräntan når 2% i slutet på året samtidigt som den rörliga stiger till 1,60%.

”Vår prognos är att Riksbanken höjer räntan i november, vilket leder till att svenska räntor med kortare löptider stiger senare i år. Kriget väntas inte ha någon avgörande betydelse för penningpolitiken, men skulle kunna få Riksbanken att ligga kvar längre med sina stimulanser”, säger Andreas Wallström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets