Avanzas nya VD sugen på expansion utomlands: ”Kan Tyskland ganska bra”

Avanza hämtar sin nya VD - från rivalen Nordnets styrelserum. Gustaf Unger säger till Affärsvärlden att han haft fantastiska år på Nordnet, men att det finns mycket mer känslor för Avanza. ”Jag har alltid varit fascinerad av Avanza och blev kund där för 25 år sedan".
Unger berättar också om:
✓ Båt-bråket med Handelsbanken - som avgjordes i tingsrätten
✓ Tanken på att ta Avanza utomlands: "Det är Norden jag själv kan bäst"
Avanzas nya VD sugen på expansion utomlands: ”Kan Tyskland ganska bra” - Klarna styrelsebråk (1)
Sven Hagströmer, ordförande i Avanza och tillträdande VD Gustaf Unger

Efter en nästan årslång rekryteringsprocess står det klart att ingenjören och bankmannen Gustaf Unger får kliva upp i Avanzas VD-stol.

”Det känns jättebra. Vi har hållit på med det här i tio månader, det låter som att vi krupit fram men nu är vi framme i vid målet. Det är det viktigaste”, säger Avanzas huvudägare och styrelseordförande Sven Hagströmer till Afv.

Han nämner att den utvalde brinner för sparande, har jobbat på två storbanker ”och dessutom suttit i en kollegas styrelse”. Det ger onekligen nyheten en extra krydda att Unger fram till idag suttit i konkurrenten Nordnets styrelse. Ett uppdrag han lämnar med omedelbar verkan.

En fjäder i hatten för er..?

”Nej, man tänker inte så. Det finns egentligen ingen överströmning alls av kunder mellan de två bolagen. Vi får våra kunder från de fyra stora. Alla tror att vi slåss som samma kundbas, den är inte hos varandra utan utanför”, säger Hagströmer.

För Nordnet kom dock Avanzas VD-rekrytering som en överraskning, säger Nordnets styrelseordförande Tom Dinkelspiel till nyhetsbyrån Direkt. Han fick reda på nyheten först genom Avanzas pressrelease och bekräftar att man inte har något karensavtal med Unger.

“Jag är helt säker på att Gustaf är ett superproffs och att han kommer agera professionellt och inte dela med sig om något som är allt för företagsspecifik”, säger Dinkelspiel till Di.

“En komplett person”

Att Avanza norpar Gustaf Unger från Nordnet kommer efter att Avanza själv tappat ett antal nyckelpersoner till Carnegies Montrose. Sven Hagströmer uppfattar det som en komplimang till den egna organisationen.

”Gustaf uttryckte det väl när han sa att folk som letar efter kompetenta människor letar på Avanza. Men vi ska förstås se till att behålla de här personerna, att de inte faller för frestelsen”, säger han.

Styrelseordföranden kallar Unger en ”komplett person”, med ett strukturerat sätt; strategisk och analytisk.

”Han fick ett litet examensarbete under rekryteringen där han skrev hur han såg på Avanza och de möjligheter och de problem bolaget har. Det tyckte jag han fick ner väldigt bra.”

Hagströmer säger att Unger kommer att få tillfälle att bilda sig en mer kvalificerad uppfattning om bolaget under den tid det tar att ”förhoppningsvis får de där tillstånden”. Styrelseordförande syftar på den process som under visst tumult fällde en aspriant på rollen i höstas. Knut Frängsmyr rekryterades från Klarna i september, men fick avgå efter bara en vecka efter han tillträtt då problem med en bygglovstvist uppdagades under Finansinspektionens obligatoriska godkännande-prövning.

Avanza väcker mer känslor än Nordnet

Själv låter Gustaf Unger väldigt uppåt i telefonen på stora dagen. Kompisar och familj har ”bombat honom med smajlisar”, säger han.

Det klanderfria han kommer med till Avanza måste kännas som ett säkert kort för styrelsen efter den frustrerade rekryteringsprocessen. Det är både akademiskt och finansmarknadsmässigt tungt meriterad VD de rekryterat. Efter en dubbelexamen som civilingenjör och ekonom från KTH respektive Stockholms universitet tog han även en doktorsexamen i finansekonomi vid prestigefyllda ETH i Zürich.

Därefter har 50-åringen bland annat konsultat för McKinsey och haft flera ledande roller på SEB och Nordea, i såväl Sverige som Norden.

När han slutade på Nordea 2021 var han “sugen på något mindre och entreprenöriellt”, en lust han levde ut med ett startup inom fintech, inriktad på den kommersiella skuldmarknaden.

Men när möjligheten på Avanza dök upp var det ”inget snack”.

”Jag har alltid varit fascinerad av Avanza och blev kund där för, vad är det nu, 25 år sedan. Jag älskar sparande och investeringar och gör man det och är svensk så har man en relation till Avanza vare sig man vill eller inte”.

Hos Nordnet blev han kund först sedan han gick in i styrelsen, som en del i arbetet med att lära känna företaget.

”Det har varit fantastiska år där. Det är en jättekompetent spelare. Men det finns mycket mer känslor och attribut kring Avanza. Åtminstone för mig”, säger Unger.

 På vilket sätt menar du?

”De har funnits längre. De var pionjären som revolutionerade sparandemarknaden i Sverige”, säger han.

“Doppa tårna i Norge”

Unger säger sig redan ha ”en massa hypoteser” om Avanza, som han bildat sig utifrån.

“Men nu ska jag prata med medarbetarna för att förstå företaget och kulturen. Sen gäller det att komma fram till en tillväxtstrategi. Och exekvera den”, säger han.

Spekulationer om huruvida en sådan strategi kan inkludera expansion till utlandet har pågått länge, och redan nu öppnar den nye VD:n för att ta steget utomlands.

”Det finns jättemånga spännande marknader utanför Sverige. Men jag vet också hur svårt det är att kliva in på en ny marknad. Och jag är övertygad om att det finns väldigt mycket mer att göra här hemma också. Jag måste göra läxan innan jag vet vad jag ska föreslå styrelsen. Men jag kommer absolut att titta på det”, säger Unger.

Är det främst Norden, eller tänker du titta längre bort också?

”Det är Norden jag själv kan bäst, där jag arbetat mycket. Och jag kan Tyskland ganska bra eftersom jag bott där.”

Men först vill han titta under huven och förstå de teknologiska förutsättningarna.

”Om det är superenkelt att lägga till ett till valutakonto på transaktionsplattformen, och det är jättelätt att skapa fondandelsklasser i norska kronor, ja då kan man ju doppa tårna i Norge utan att det är ett jätteprojekt. Men om tekniken ser annorlunda ut så är det ett jätteprojekt”, säger den tillträdande VD:n.

Vinst mot Goliat

Trots sin storbanksbakgrund har Gustaf Unger personlig erfarenhet av att gå emot jättarna – och vinna. I ett mål i tingsrätten för några år sedan fick Handelsbanken betala tillbaka över 600 000 kronor plus rättegångskostnader för en båt som Unger köpt, men som banken beslagtog som del i en konkurs under tiden den var i vinterförvaring hos säljaren.

”Ja, det var en spännande historia. Jag ringde Handelsbankens finans-VD när det uppdagades, men de skickade bara jurister på mig och min bror som köpt båten, så vi fick gå till rätten. Och vann förstås. Men det är en lång process att jobba mot en stor organisation”, säger han.

Kanske kan man inte längre kalla Avanza en uppstickare, som skulle rimma bra med utmanar-attityden, men Unger gillar tanken på att han inte drar sig för att gå emot de stora.

”Men nu finns spelare som är betydligt yngre och nyare än Avanza. Så vi måste också stå på tårna i konkurrensen. Adelsmärket har varit innovation och där kan man inte slappna av”, säger han.

Hagströmers vila på Nordpolen

Rekryteringen av Gustaf Unger genomfördes av samma amerikanska firma som hittade Knut Frängsmyr i höstas. En ”garantisak” enligt Hagströmer.

Men några rekryteringspromenader på Djurgården “blev det faktiskt inte” denna gång.

Fel säsong kanske?

”Nej, men det har varit många personliga möten. Det är viktigt att Gustaf träffat hela ledningsgruppen. Att bara luftlandsätta en chef i en servicebransch som vi är i funkar inte”, säger han.

När du äntligen har hittat en VD som känns bra, får du själv lov att vila litet då?

”Jag tänker inte avgå. Men det är väldigt nära sanningen för det här har tärt väldigt mycket. Jag har varit sjuk också.”

Han berättar att 15 personer ur familjen var bortresta i november och att elva av dem kom hem med denguefeber. Flera hamnade på sjukhus och när Hagströmer släpptes hem därifrån blev han dessutom förkyld.

”Jag var rätt svag då. Och så hände det här med Finansinspektionen. Därför känns det ohyggligt skönt att det är sportlov nästa vecka. Då åker familjen och jag iväg.

Inte till tropikerna då förmodligen?

”Nej, nästa år åker vi till Nordpolen. Där det inte finns en mygga”, säger han.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF