Carnegies nya plan: Konkurrera med EQT om rika privatpersoner

Carnegie slukar fondbolaget Didner & Gerge – och nu avslöjar Carnegie Fonders VD Andreas Uller nästa stora satsning. Fondbolaget vill utmana riskkapitaljätten EQT med PE-fonder riktade mot förmögna privatpersoner och mindre institutioner. "Vi har hittat amerikanska investerare som är riktigt duktiga", säger Andreas Uller.
Andreas Uller, VD Carnegie Fonder.
Andreas Uller, VD Carnegie Fonder. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

I förra veckan blev det känt att Carnegie Fonder köper fondjätten Didner & Gerge som idag förvaltar 55 miljarder kronor. I en intervju med Afv beskrev VD:n Andreas Uller det som sin livs affär – samtidigt som han öppnade för fler förvärv.

“Vi är så pass stora att vi har kapacitet att kunna göra det”, sa Andreas Uller.

Nu vill han växa Carnegie Fonder både genom förvärv och organiskt med nya produkter. Siktet finns särskilt inställt på alternativa investeringar.

“Det är en position som finns men som ingen riktigt tagit i Sverige, där du kompletterar klassisk aktiv förvaltning i noterad miljö med aktiv förvaltning i den onoterade miljön. Det vill säga private equity och venture capital”, säger han till Affärsvärlden.

Tar siktet på riskkapitaljätten

Ledstjärnan har sitt kontor längre ned på Regeringsgatan: EQT. I höstas lanserade riskkapitaljätten en helt ny fond-i-fond-lösning, EQT Nexus, som drastiskt sänkt inträdesbarriärerna till private equity. Nu kan privatpersoner som har omkring 0,3 Mkr göra investeringar i fonder som tidigare varit begränsade till stora institutioner.

Fonden är en så kallad “evergreen”, det vill säga att den inte stängs efter en viss tid utan ständigt fortsätter investera i EQT:s fonder.

“Det blir som att vara exponerad mot 25–30 underliggande EQT-fonder och hundratals underliggande portföljbolag”, sa EQT:s affärsområdeschef Gustav Segerberg till Affärsvärlden vid lanseringen.

“Vi ska verkligen försöka ta ett litet brohuvud”, säger Andreas Uller om marknaden. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

“Jätteintressant”

Andreas Uller ser en trend som han räknar kommer leda till fler liknande upplägg framöver.

“Många av de stora kapitalförvaltarna, VC- och PE-bolagen, närmar sig Sverige för att erbjuda den där typen av produkter som EQT Nexus är”, säger Andreas Uller och lägger till:

“Det är verkligen jätteintressant. Där ska vi verkligen försöka ta ett litet brohuvud.”

En institution som placerar pensionspengar behöver inte fundera på att ta ut pengarna förrän om 10–15 år, säger Andreas Uller.

“Då är det inget problem att pengarna är inlåsta. Men en trend vi ser nu är semi-likvida lösningar inom alternativa tillgångsslag, där du kan få bättre likviditet vilket passar fler investerare.”

Vill locka förmögna privatpersoner

Carnegie Fonder erbjuder sedan två år tillbaka ett par fonder med PE- och VC-fokus till institutionella investerare, genom den amerikanska kapitalförvaltaren Makena Capital, som är baserad i Palo Alto.

“Vi har hittat amerikanska investerare och förvaltare som är riktigt duktiga på detta”, säger Andreas Uller som inte har några planer på att flytta hem förvaltningen till Sverige.

Däremot vill fondbolaget nu tillgängliggöra investeringarna för fler. Fondbolagets VD nämner family offices, mindre stiftelser och institutioner som tilltänkta målgrupper för nysatsningen. Med inspiration från EQT.

“Det kan också handla om förmögna privatpersoner som vill ha den här typen av exponering. Då är EQT bevisligen en väldigt duktig kapitalförvaltare”, säger Andreas Uller och fortsätter:

“Men man kanske behöver kompletterande alternativ och en mer diversifierad portfölj med flera förvaltare. Man kanske söker exponering mot USA eller Europa, eller mot ren VC eller ren PE. Därför tror jag vi kommer få se betydligt fler produkter och leverantörer.”

Om PE- och VC-fonderna på sikt, likt EQT Nexus, kommer att kunna handlas hos nätmäklare som Avanza och Nordnet, är dock för tidigt att säga, enligt fondbolaget.

Läs ocksåCarnegie öppnar för fler förvärv – efter jätteköpet av Didner & Gerge

Läs också: EQT om nya fonden: Blir exponering mot hundratals underliggande portföljbolag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer