Efterlysning: Vem är Årets Sparprofil? 

Att spara är grunden för ekonomisk trygghet. Tyvärr finns inte kunskapen överallt men många verkar för att öka den. De vill vi uppmärksamma! Affärsvärlden och Lannebo Fonder instiftar därför priset Årets Sparprofil.
I juryn för Årets sparprofil sitter: Johan Lannebo, grundare Lannebo, Peter Benson, chefredaktör Affärsvärlden, Eva Trouin, privatmarknadschef Swedbank, Ingrid Bonde, styrelseordförande Alecta och Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden. Foto: Press

Priset är helt nytt och nomineringsprocessen är i gång. Jessica Malmfors är nytillträdd VD på Lannebo Fonder samt veteran inom den svenska fondbranschen.

Varför är det viktigt att ha ett pris som Årets sparprofil?

”För det första är det väldigt viktigt att spara. Det är viktigt för den enskilda individen eftersom det innebär en större frihet. Men sparande har också blivit en allt viktigare samhällsfråga. Vi i fondbranschen måste ta ett större ansvar vad gäller att föra ut budskapet om ett långsiktigt sparande och därför vill vi hylla personer som verkar för det.”

Varför vilar ett allt större ansvar på individen nu, menar du? 

“Även om digitaliseringen har gjort det lättare för människor att investera sina pengar i aktier och fonder så innebär det samtidigt en ökad risk. Den ökade tillgängligheten som digitalisering för med sig kräver mer kunskap hos varje enskild individ. Det finns också en misstro mot finansbranschen som helhet eftersom det finns aktörer som inte har agerat schysst. Det skapar svarta rubriker som spiller över på hela branschen men kanske även sparandet i sig. Sverige har en lång tradition av sparande och det är någonting som vi tycker är viktigt att det lever vidare.”

”Vi vill med priset att också de goda exemplen lyfts fram, personer som gör sitt yttersta för att hjälpa människor i sitt sparande.”

Jessica Malmfors
Jessica Malmfors. Foto: Mikael Sjöberg

Vad gäller aktörer som inte har agerat schysst, syftar du exempelvis på de senaste rättsprocesserna kring Allra och Falcon Funds? 

“Ja, precis. Det kan skapa en misstro mot hela finansbranschen. Vi vill med priset att också de goda exemplen lyfts fram, personer som gör sitt yttersta för att hjälpa människor i sitt sparande. Det är viktigt med inspiration som gör att fler börjar tidigt och sparar regelbundet så att man efter ett tag kan få en snöbolls- och ränta-på-ränta-effekt. En bra buffert ger ökad trygghet och minskad oro. Jag läste härom veckan om par som inte har råd att separera. Att bryta upp är kanske ett lite sorgligt exempel vad gäller ekonomisk frihet men ändå viktigt. Ett lite mer positivt exempel är att sparande kan möjliggöra att man vågar sluta på ett jobb där man inte trivs för att starta eget.”

VEM BLIR ÅRETS SPARPROFIL 2021?

NOMINERA HÄR!

 

Det är tunga finansprofiler i juryn för Årets sparprofil men vad tycker du är viktigt?

“Jag tänker nog på någon som är duktig på att få ut budskapet brett och också genom att hitta nya vägar att göra det på. Hur har man agerat för att sprida kunskap om sparande? Vad är det för kanaler man använder för spridandet och vem har lyckats väl med det?”

VINNAREN FÅR

  • En plats i nästa års jury
  • 25 000 kronor att donera till valfri organisation
  • Ett års månadssparande om 1000 kr/mån hos Lannebo
  • En årsprenumeration på Affärsvärlden

Samtliga nominerade vinner:

  • Ett års månadssparande om 1000 kr/mån hos Lannebo
  • En årsprenumeration på Affärsvärlden

Det finns många profiler på sociala medier och finanspodd-profiler som hörs och syns mycket. Många av dem betonar vikten av att vara ekonomiskt oberoende, och ofta vikten av att spara för att kunna investera.

Samtidigt kan dessa profiler driva en egen agenda: lyfta fram case för att driva upp en aktiekurs exempelvis. Hur tänker du kring det? 

“För mig är det viktigt att en sparprofil ska vara objektiv utan dolda intressen. Jag tänker också att det ska vara någon som sprider kunskap om sparande till de som inte är superspecialister redan, utan gärna någon som lyfter frågan för gemene man. Jag träffar ofta människor i min egen ålder som frågar: Vad är egentligen en fond?”

Vad svarar du på det?

“En fond är en förvaltningstjänst, du som sparare får exponering mot flera olika företag och marknader från första kronan. Ska du skapa samma exponering själv så går ju inte det att skapa med en liten peng.”

När man ser vissa profiler på sociala medier som är aktieintresserade och pratar om sparande slås jag ibland av att de är väldigt unga. Har du tänkt på det? 

“Ja. Under börsuppgången har det blivit ett stort intresse hos yngre vilket är roligt. Jag ser det nu hos min 17-årige son som börjar intressera sig för det här. Men den generationen som bara ser att det går uppåt kommer att bli förskräckta när det går ned igen. Den stora risken är egentligen inte att de förlorar pengar utan att dagens unga i ett sådant läge skulle landa i slutsatsen att det där var ingenting för mig. Att inte spara och stå utanför marknaden kan vara väldigt kostsamt på lång sikt.”

Var du ung när du började spara? 

“Inte så ung. När jag sommarjobbade som ung gick mitt sparkapital till körkort och annat som jag behövde. Jag började spara när jag fick mitt första riktiga jobb efter studierna och då var jag väl runt 25.”

Hur har du sparat sedan dess?

”I fonder, det passar mig som sparform. Det är enkelt och kräver inte lika mycket översyn som aktier samtidigt som det ger möjlighet till god avkastning.”

 

AFFÄRSVÄRLDEN

Peter Benson är chefredaktör på Affärsvärlden.

Det är Lannebo Fonder och Affärsvärlden som tillsammans lanserar priset Årets Sparprofil. Peter Benson är chefredaktör på Affärsvärlden.

Varför är Afv med och lanserar Årets Sparprofil?

”Det är ett viktigt mål för oss att våra läsare ska tjäna pengar på bra analys. Affärsvärldens prenumeranter är ofta väldigt kunniga och privatekonomiskt framgångsrika och med Årets Sparprofil hoppas vi kunna bidra till att lyfta fram goda exempel som kan hjälpa ännu större grupper av sparare.”

Vilka sparprofiler har hjälpt dig på vägen?

”Jag har haft enorm hjälp av ”gamla klassiker” som Ben Graham och Warren Buffett. Jag har också i min släkt på nära håll kunnat lära mig viktiga läxor om hur man kan vårda eller vanvårda sin privatekonomi. En som jag har jobbat med och som lärt mig mycket om företagande och affärer är finansmannen Staffan Persson.”