Både praktfiasko och kursrally i veckans IPO-final

Veckan avslutas med stor IPO-final. Volvo Cars får en smakstart men det är mer blandat i övrigt. En okej debut, en riktigt svag och så ett fullständigt praktfiasko.
IPO

Det är en IPO-tung fredag med tre bolag som debuterar. Tungviktaren är förstås Volvo som stiger runt 20% i skrivande stund. Men frågan är om det är så mycket att hurra över givet att teckningskursen sattes på lägsta möjliga nivå och erbjudandet bantades ned. Afv skriver mer om den saken i en särskild krönika om Volvo idag.

Den stora nyheten är dock noteringen som inte blev av.

Rocker – Notering inställd (Teckna ej)

Noteringen av finansbolaget Rocker slutade i fiasko och det publika erbjudandet dras nu tillbaka av bolaget, trots att det sägs ha blivit fulltecknat redan första dygnet efter offentliggörandet.

Rocker har en turbulent historik och under 2018-2019 spenderades drygt en kvarts miljard kronor på marknadsföring under koncernens gamla namn, Bynk. Men bolaget stämdes av Konsumentombudsmannen för bristande måttfullhet i marknadsföringen av blancolån och de aktuella reklamkampanjerna fick upphöra.

Sedermera bytte bolaget alltså namn till Rocker och sökte sig till börsen med ny VD och en ny affärsmodell baserad på ett bredare produkterbjudande. Noteringen fick dock kritik från flera hål. Vi avrådde starkt från att teckna aktien och även Breakit har tidigare skrivit kritiskt om bolaget och noteringen.

I grund och botten var det stora kruxet att man misslyckats med tidigare satsningar men nu ändå försökte notera sig till miljardvärdering – utan minsta bevis för att den nya affärsmodellen fungerar. I stället visade de mest aktuella siffrorna på fortsatt fallande intäkter och mycket stora förluster.

Att noteringen nu ställs in är kvitto på att Rocker inte var redo för en noterad miljö. Och det är ännu plump i protokollet för bolaget, liksom för största ägaren Schibsted.

Detta är den andra inställda noteringen på kort tid efter Occlutech som avbröts i slutet av september. Av totalt nästan 400 noteringar sedan 2017 i IPO-guidens databas har endast en handfull ställts in.

Synsam +8% (Teckna)

Synsam (54 kr) som är en av Nordens ledande optikerkedjor noteras idag på Stockholmsbörsen. Huvudägarna i form av riskkapitalbolaget CVC sålde aktier för 2250 Mkr (30% av totala antalet aktier). Ingen nyemission genomfördes. Teckningskursintervallet uppgick till 46-56 kr. Teckningskursen landade på 50 kr per aktie motsvarande en värdering på 7,5 miljarder kronor. Intresset för att teckna aktier uppges ha varit stort. Hur mycket erbjudandet blev övertecknad framgår däremot inte.

Varumärket är välkänt och abonnemangsaffären ett plus i kanten som skapar kundlojalitet och stabila intäktsströmmar. Riskkapitalbolagets CVC:s track record från Ahlsell-noteringen häromåret ger inga pluspoäng, skrev vi på Afv i IPO-analysen som landade i ett teckna-råd. I skrivande stund handlas Synsam-aktien kring 54 kr, en uppgång på cirka 8%.

XP Chemistries -18% (Teckna ej)

XP Chemistries (3,70 kr) har utvecklat patenterad teknologi för att framställa kapsaicin från skogsråvaror. Ämnet kapsaicin används idag i ett flertal olika produkter. Bland annat i djurfoder, skadedjurbekämpning, kosmetika och medicinska produkter. Affärsidén är att utveckla produkter baserade på kapsaicin.

Bolaget är en avknoppning från Organofuel Sweden. Erik Nelsson är exempelvis verkställande direktör för båda bolagen. Vårt intryck är att bolaget är spretigt med fokus på fyra olika affärsområden. Det var ett fåtal nyckelpersoner som tecknade aktier i emissionen med egna pengar. Majoriteten kvittar units mot tidigare lån. Affärsvärldens rekommendation var teckna-ej.

Nyemissionen uppgick till 35 Mkr. Erbjudandet övertecknades, hur mycket framgår inte. Efter emissionskostnader (4 Mkr) och kvittning av utstående lån (4,6 Mkr) tillförs bolaget 26,5 Mkr. Aktien handlas 18% under teckningskursen som var 4,50 kronor.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF