Academedia: Inflationen tynger

Skolkoncernen lägger fram en rapport där lönsamheten faller rejält på grund av stigande kostnader. Vi ser risk att en miljö med bestående inflation är skadlig för Academedias möjligheter att komma tillbaka till historisk lönsamhet.
Marcus Strömberg Academedia
Marcus Strömberg är VD på Academedia. Foto: Academedia
Kommentar: Academedia
Vad: Rapport för Q1 2022/23
Aktien: -12%
Påverkar råd: Fortsatt neutral

Academedia (46,50 kr) presenterar idag en rapport där bolagets justerade rörelsemarginal faller från 6,7% till 4,9%.

Framför allt är det stigande kostnader för el och mat som ligger bakom. Aktien faller 12% på beskedet.

Academedias Q1 (juli-september) Q1 22/23 Q1 21/22
Omsättning 3 104 Mkr 2 911 Mkr
 – tillväxt +6,6% +10,2%
 – varav organisk +4,5% +6,8%
Justerat Ebit 151 Mkr 194 Mkr
 – marginal 4,9% 6,7%

Tynger till 2024

Academedia flaggar för att det kan dröja ända till januari 2024 innan skolpengen reflekterar de kostnadsökningar som nu sker. Och då har vi inte ens sett några ökningar i lärarlönerna ännu. Det kan bli nästa stora smäll för skolkoncernen.

På lång sikt menar bolaget att verksamheten är inflationsskyddad. Det är en sanning med modifikation eftersom skolpengen alltid revideras med ganska lång eftersläpning. Tolkningen måste vara att en miljö med kontinuerliga pris- och löneökningar skulle vara ett permanent sänke för Academedias lönsamhet.

För att möta inflationen jobbar Academedia nu med att sänka kostnaderna. Inom vuxenutbildningen har ett kostnadsbesparingsprogram redan genomförts som följd av minskad efterfrågan. Ytterligare besparingar kommer dock genomföras här med full effekt från januari 2023. I övrigt tror vi det är ganska svårt och sannolikt även våldsamt impopulärt att göra större nedskärningar exempelvis inom skolverksamheten.

Skjuter upp nystarter i Tyskland

Academedia är också stora inom förskolor i Tyskland där bolaget investerat en del senaste åren, som motpol till den mer politiskt osäkra svenska marknaden. Här har bolaget beslutat att skjuta på tre av totalt femton planerade nystarter under 2022/23 som en del i att sänka kostnaderna.

Bolaget påpekar dock att efterfrågan på förskoleplatser är fortsatt hög i Tyskland och man räknar med att under 2023/24 återigen öka etableringstakten. Det är alltjämt en ganska liten marknad som står för 6-7% av koncernens totala intäkter.

Tidöavtalet

Vi lutar åt att den skriftliga överenskommelse som nu ligger till grund för hur M, KD, L och SD ska samarbeta i vissa frågor är bra för Academedia. De förslag som ligger på bordet är bland annat:

  • Skärpt ägarprövning vid start eller övertagande av skola.
  • Garantier som skyddar elevernas skolgång om huvudmannen får ekonomiska problem.
  • Möjlighet att återkräva skolpeng vid brott.
  • Vinstutdelning stryps första åren efter att en skola startats eller förvärvats.

Inget av detta tror vi skadar Academedias lönsamhet. Snarare kan det, som vi nämnde i vår senaste analys, öka inträdesbarriärerna i branschen vilket gynnar större aktörer. Det är också positivt att den tidigare svårbedömda politiska osäkerheten alltmer omsätts i konkreta förslag som går att värdera.

Billig aktie

Lönsamheten kommer vara pressad ett antal kvartal framöver och riskerar bli ännu sämre om även lönerna börjar dra iväg. Vi ser dessutom risk att en miljö med permanent inflation kan försämra Academedias möjlighet att komma tillbaka till den rörelsemarginal kring 7% som bolaget presterat historiskt.

Samtidigt är aktien lågt värderad kring 6,5 gånger rörelseresultatet rullande 12 månader (EV/Ebit). Det innebär att resultatet kan pressas en hel del utan att det ändrar bilden av aktien som billig.

På de här nivåerna runt 45 kronor börjar vi återigen bli alltmer intresserade av Academedia. Vi tror dock man kan syna ytterligare ett par kvartal och den kommande lönerörelsen för att få en bättre bild av vart lönsamheten är på väg.

Tio största ägare i Academedia Värde (Mkr) Kapital
Rune Andersson (Mellby Gård) 1 122 22,8%
Nordea Fonder 324 6,6%
Capital Group 303 6,2%
LOYS AG 219 4,5%
PRI Pensionsgaranti 166 3,4%
Cobas Asset Management SGIIC S.A. 157 3,2%
Janus Henderson Investors 122 2,5%
Ruffer LLP 121 2,5%
Swedbank Robur Fonder 112 2,3%
Avanza Pension 102 2,1%
Tre största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Kapital
Marcus Strömberg 7,3 0,15%
Lisa Oldmark 1,5 0,03%
Kristofer Hammar 1,2 0,03%
Källa: Holdings Totalt insynsägande: 0,3% (23,1% inkl. Rune Andersson)
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser