Ericsson: Disruptiv stororder

Jätteordern från AT&T kan ge Ericsson ett välkommet vinsttillskott i en svag marknad men den har också riskfyllda inslag.
Ericsson: Disruptiv stororder - 09242021_MediaAsset5G1_MEDIA_ASSETS_PAGE_768x575
Kommentar Ericsson
Vad: Gigantisk order
Aktien: +6%
Påverkar råd? Fortsatt Neutralt

Ericsson (57,1 kr) har en bra dag på börsen med 5-6% kursuppgång efter att ha meddelat att man fått en stororder från amerikanska AT&T. Kontraktet avser antennsystem och andra 5G-produkter och är värt cirka 14 miljarder dollar (145,8 mdr kr) över fem år.

Det är alltså siffror stora nog för att verkligen påverka Ericsson. En femtedel av ordervärdet är ca 11% av bolagets nuvarande årsomsättning.

AT&T är en av USA:s tre stora mobiloperatörer. De har tidigare haft Nokia och Fujitsu som stora leverantörer på mobilsystem. Fujitsu nämns fortsatt som en leverantör medan Nokia åker ut. Finnarna har under morgonen gått ut med en vinstvarning.

Nokias varning

AT&T står för 5-8% av omsättningen för Nokia Mobile Networks (5,6-9,1 mdr kr). Intäkterna kommer minska framöver, heter det. Beskedet från AT&T leder till att Mobile Networks mål att nå tvåsiffriga marginaler senareläggs med upp till två år.

Ny standard

Rent branschmässigt är ordern en märkeshändelse eftersom AT&T och Ericsson bygger ett nät enligt så kallad Open RAN-arkitektur. Det innebär att nätet och produkterna designas så att olika leverantörers utrustning och produkter kan användas tillsammans. Traditionellt har teleoperatörer tvingats använda utrustning från en och samma leverantör för att få nätet att fungera bra.

”AT&T förväntar sig att ökad konkurrens på den amerikanska RAN-marknaden leder till en ökad grad av innovation och högre effektivitet”, uppges det i AT&T:s och Ericssons gemensamma PM.

”…jag är glad att vår långvariga partner AT&T väljer Ericsson i det för branschen strategiska skiftet till öppen, molnbaserad och programmerbara nät. Med det här skiftet och med öppna gränssnitt och API:er kommer branschen att utveckla nya prestandabaserade affärsmodeller vilket skapar nya sätt för operatörer att skapa värde genom näten”, säger Börje Ekholm i samma PM.

Uttalandet är i linje med tidigare budskap från Ericsson om stöd för Open RAN och intresse av nya affärsmodeller. Börje Ekholm har försvarat det mycket ifrågasatta Vonage-köpet utifrån att det är en pusselbit som behövs för att utveckla nya affärsmodeller.

Öppen disruption

Ytligt sett är stödet för Open RAN problematiskt. Leverantörer kan inte längre lita till modellen att ta prispressade utrustningsorder för att sedan tjäna igen pengarna på merförsäljning under kontraktets löptid. Med Open RAN kan kunden hela tiden handla från en alternativ leverantör. Att leverantörerna ändå gått med på detta skifte tycker vi säger en del om styrkeförhållandet i branschen. Det väger inte över till fördel för spelare som Ericsson. Det förblir rätt oklart vad det är för nya affärsmodeller Ericsson talar om. Däremot framstår motivbilden hos AT&T som glasklar i det att kostnaderna för nätutrustning kan pressas när inlåsningseffekter minskar.

Utrullning startar 2025

Målet är att 70% av AT&T:s trafik ska gå igenom Open RAN-utrustning sent 2026. Under 2024 ska sajter (mobilmaster) som blandar huvudleverantörerna Ericsson och Fujitsus utrustning tas fram. Detta ska sedan rullas ut med start i början av 2025. Ericsson kommer att tillverka utrustningen i en fabrik invigd 2020 i Texas.

Hur göra med aktien?

Ericsson säger inget konkret om finansiella effekter av storordern. Aktien har gått upp ca 5 kr sedan det började ryktas om storordern 4 december. Antar vi att Ericsson har normal industribolags-skalbarhet på merförsäljning om 30 mdr kr/år så borde 15 kr upp för aktien vara mer rimligt. Men det är det troligen inte.

Det finns viktiga okända saker i ekvationen. Hur mycket är merförsäljning netto för befintliga affärer med AT&T? Vilka priser har Ericsson accepterat? Och hur mycket mer fasta kostnader medför ordern som ska levereras från en nybyggd fabrik i Texas?

Vår syn på Ericsson har varit att bolaget drivs med så höga fasta kostnader att god lönsamhet endast är möjlig under volymmässigt starka år. Det gör intjäningen cyklisk. För närvarande är investeringscykeln negativ och vi har inte alls trott på konsensusprognosen om en rörelsemarginal på 9,6% (Ebit) nästa år. AT&T-order ger dock stöd för att det är möjligt men osvuret är alltid bäst i den här typen av jätteavtal.

Slutsatsen från förra analysen står kvar. Man behöver köpa Ericsson när aktien har låg värdering och rörelsen står inför ett uppsving för att få bra avkastning. Möjligen uppfylls det första villkoret men vi förblir osäkra om det andra. Neutralt råd.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser