Afv-portföljen Kommentar SEB
SEB: För hårt straffad?

SEB (81,40 kr) gick idag ut med ett pressmeddelande om att banken förekommer i ett TV-program om baltisk penningtvätt signerat Uppdrag Granskning. Mer detaljer än så framgår inte. Inte heller när programmet ska sändas är klargjort. Enligt SVT finns två ytterligare program från UG under hösten planerade, 20/11 och 27/11.
Börsen sänker SEB 12 procent på dessa besked. Det motsvarar 28 miljarder kr i börsvärde. Detta är en reaktion i full klass med när Uppdrag granskning sände sitt första program om Swedbanks oegentligheter i Baltikum 20 februari i år. Då rasade den aktien 14 procent, vilket motsvarar 32,5 miljarder kr. Swedbank och SEB är de två stora bankerna i Baltikum.
Det har hittills varit rätt taktik att sälja direkt när sådana uppgifter kommer, såväl i Swedbank som tidigare i Danske Bank. Uppgifterna har tenderat att bli mer graverande med tiden. Men det är mycket svårt att spekulera i vad det landar i SEB-fallet.
Börsplus har en post SEB i vår portfölj och funderar förstås på hur man ska se på dagens händelser.
För aktiens del finns en del nedsida kvar om den ska behandlas lika hårt som Swedbank och Danske Bank. De handlas till 7,5 gånger nästa årsvinst vilket kan jämföras med cirka p/e 10,5 för nordiska banker som inte kopplas till penningtvätt som DNB och SHB.
Ska SEB värderas ned till 7,5x så innebär det att aktien ska ned 14 procent till mot en kurs på 68 kr. Dessutom finns klar risk att vinsten framöver blir lite lägre på grund av långsiktigt högre compliance-kostnader. Det ökar fallhöjden ytterligare något.
Det kan såklart bli mycket värre än så i ett negativt scenario. Böter på tiotals miljarder eller åtgärder som begränsar banken möjligheter att fortsätta driva verksamhet i Baltiska länder, exempelvis. SEB har dock en relativt god kapitalposition och skulle kunna hantera betydande böter utan riktigt tunga åtgärder som nyemission eller slopad utdelning.
Vad är uppsidan? En återgång till en normal bankvärdering och god utdelning ger en uppsida kring 25 procent under det närmaste året. Men frågan är om man vågar tro på återgång till det normala när osäkerhet kring böter och annat lär finnas som en våt filt över aktien under låg tid framöver.
Här och nu tycker vi att uppgifterna är för osäkra för att dra några slutsatser och kursreaktionen känns hård. Vi avvaktar och ser om mer konkreta saker kommer fram. Att stoppa in mer pengar i SEB lockar inte särskilt mycket heller å andra sidan. Kanske är Nordea det namn vi tycker känns starkast för stunden bland storbankerna. Här är problemen så vitt vi vet framför allt operativa men ledningen ny och ägarna osentimentala och motiverade att vända skutan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser