Dags för Moderaterna att göra reklam för frihet igen

För oss som hoppas på regeringsskifte var det hemskt att se den färska väljarbarometern från SVT/Novus. Kan det vara så att Moderaternas fiaskosiffror hänger ihop med att man under den skenande covidiotin helt har skrotat frihetsidealet?
Dags för Moderaterna att göra reklam för frihet igen - Ledare_kollage_nr1-2_2022

Politik är en produkt/tjänst inte olik andra. Partier och politiker har olika varumärken med olika löften och profil. Moderaterna har i alla tider trummat på om vikten av frihet. Det är väldigt bra och det är också så som högerpartier i alla länder brukar profilera sig gentemot vänsterns varumärkeslöfte om ”jämlikhet” och ”rättvisa”. Frihetsidealet är helt enkelt högerns ideologiskt starkaste kort. Fast det märks inte i Sverige. Moderaterna nickar bara med när regeringen inför alltmer drakoniska frihetsinskränkningar med hänvisning till ett covid-19 vars dödlighet numera är anmärkningsvärt låg.

ÖVERDÖDLIGHET ÄR BÄSTA MÅTTET

Tidningen The Economist har byggt en databas som löpande kartlägger dödsoffer i covid-19 mot total överdödlighet för 100 länder världen över. Genom att för varje land utgå från data över faktisk dödlighet 2015-2019 får man statistik över förväntad dödlighet som sedan kan jämföras med faktisk dödlighet under pandemin. Tanken är att överdödligheten (eller underdödlighet som det faktiskt handlar om i vissa länder) ger ett robust mått som inte påverkas av hur bra eller dålig den lokala sjukvårdsstatistiken är. Vad säger då dessa data?

LÅG SVENSK ÖVERDÖDLIGHET

Summerar vi över hela pandemin så uppgår överdödligheten i Sverige till 115 personer per 100 000 invånare. Det motsvarar 1,3 personer per pandemivecka. Det är lägre än Tyskland (1,4), Frankrike (1,5) och Nederländerna (2,0) som haft mycket hårdare lockdowns och i allmänhet verkar ha skött sig bättre särskilt i början av pandemin. Sverige har visserligen haft en högre dödlighet än våra nordiska grannländer. Men sedan i höstas ligger Sverige å andra sidan klart under såväl Norge, Danmark som Finland i dödlighet. Faktum är att Sverige de senaste månaderna uppvisar en överdödlighet som enligt The Economist är bland de lägsta i Europa. Bara Malta ligger entydigt lägre.

TEGNELL HADE MYCKET RÄTT

Det här är en revansch för Folkhälsomyndighetens ursprungliga analys som var att nästan alla på jorden i slutändan kommer utsättas för covid-19 och att det bara är en tidsfråga när det sker. Att den analysen nu framstår som helt korrekt är så klart ingen ursäkt för Sveriges katastrofalt dåliga praktiska hantering av pandemin våren 2020. Med brist på skyddsutrustning, undermålig smittspårning och alldeles för klena åtgärder för att skydda riskgrupper på äldreboenden. Den vuxne i rummet (Ulf Kristerssons favorituttryck?) inser dock att det inte i efterhand går att rädda vare sig spilld mjölk eller liv som redan förlorats.

NYA FAKTA TALAR FÖR NY ÅSIKT

Det viktiga är ju framtiden, om än med lärdomar från historien. Och det som var rätt eller fel våren 2020 är nu historia. Sedan dess har vi lärt oss mycket och det finns nya fakta och förutsättningar på bordet.

  1. Vaccin och naturliga antikroppar ger mycket lägre sjuklighet och dödlighet. Ingen i riskgrupp har missat detta.
  2. Sjukvården är också mycket bättre på att behandla allvarlig covid-19.
  3. Den nu dominanta corona-varianten Omikron är mycket mildare än sina föregångare. Åtminstone enligt alla fakta som finns hittills.
  4. Ett smolk i bägaren är dock att Omikron är extra smittsamt. Även bland vaccinerade, vilket nog vårt trippelvaccinerade kungapar är ett exempel på.

En normalbegåvad slutsats av punkterna ovan är att ekvationen smittspridning/dödlighet är helt annorlunda idag jämfört med tidigare. Smittspridningen har med Omikron blivit mycket svårare samtidigt som smittan i sig innebär en väsentligt mycket lägre risk för dödlig utgång. Att kräva vaccinpass när vaccinerade ändå smittas på löpande band framstår inte som faktabaserat.

Graden av lockdown och restriktioner är dock en fråga som inte bara kan besvaras av “vetenskapen”. Det är en i grunden politisk fråga hur samhället ska väga olika intressen mot varandra. Det finns rimliga argument för en hård lockdown likväl som det finns rimliga argument för en mer frihetlig linje.

EN MODERAT TIGER

Oavsett ståndpunkt så borde det vara uppenbart att argumenten mot restriktioner är mycket starkare idag än för ett år sedan. Att Moderaterna (med små ungdomspolitiska undantag) inte ens klarar att ha en diskussion om detta är ett katastrofalt underbetyg åt det parti som mer än något annat brukar (brukade?) stå för frihet. Om Moderaterna vore ett företag så borde marknadsavdelningen rycka upp sig och påminna sig om vilka kärnvärden som M-produkten haft framgång med historiskt.

Framgångarna kom inte genom att tiga när Socialdemokraterna detaljreglerade allt större delar av medborgarnas vardag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från AMF