Stockholmarna får ta skulden för corona

Tänk om Stockholm tröttnar på att pytsa ut pengar till landsändar som bara vill se deras plånböcker?

Har ni hört talas om de gotländska näthatarna? Inte, så skönt för er. På Gotland har fastboende dragit igång gruppen ”Stoppa färjan” för att, ja ni förstår, slippa ta emot besökare.

Den låga smittspridningen på ön har delat Gotlands befolkning. Med en miljon besökare till Gotland per år och både Almedalsveckan och Medeltidsveckan inställda, bävar många företagare. Men isolationisterna har fått luft under vingarna. På frågan hur det ska gå för jobben och företagen svarar gruppens ledare: ”Det är inget problem för dem att starta något annat istället. Eller så kan de jobba i vården.” Och om det faktum att människor ändå reser, och fler kommer att resa, till ön säger han: ”Folk kommer att bli riktigt förbannade. Det kan bli aggressivt.”

Coronan har inte bara gjort epidemiologer och statistiker av var och varannan, nu prövas också ekonomikunskaperna.

När Almedalsveckan är borta kan gotlänningarna räkna med över 200 miljoner kronor i minskade turistintäkter. Tittar man vidare på öns räkenskaper ser man att Gotland förra året fick 14 784 kronor per invånare i statsbidrag och utjämning. Kommunens egna kostnader per invånare var runt 60 000 och skatteintäkterna ca 45 000.

Tänk om vi skulle lägga till lite sociologi i den gigantiska vidareutbildning av det svenska folket som pågår? Runt hälften av befolkningen i Stockholms län är född där, resten är inflyttade. Hur många av dem kommer från Gotland? Sanningen är att ingen bryr sig. Som avkomling till stockholmare i generationer, och boende där under hela mitt liv, kan jag garantera att jag inte en enda gång har hört stockholmare klaga på att människor från resten av landet flyttar till stan.

Du hör aldrig någon rasa mot att människor tar stockholmarnas jobb, höjer deras lägenhets- eller huspriser eller skräpar ner. I Stockholm finns insikten om att en stad som vill växa behöver människor. Ju fler som bor i Stockholm desto fler affärer görs, desto fler arbetstillfällen skapas och desto större utveckling är den outtalade tes som ligger till grund för att inflyttade och turister inte ifrågasätts. Stockholmare blir man om man bor i Stockholm.

Men pengarna som stockholmarna betalar till gotlänningarna, surar de för dem? Det är inget samtalsämne. Bara 16 procent visste för några år sen till exempel att nio av 290 kommuner får mindre än de betalar till systemet. Och de nio kommunerna ligger i Stockholms län. Att betala till andra delar av landet är helt enkelt ingen stor fråga.

PS.
Anders Tegnell beskrivs i en BBC-intervju, Hard Talk, som arkitekten bakom den svenska strategin att utveckla flockimmunitet i befolkningen, genom att låta bli att stänga ner samhället. Tegnell vrider sig och vill inte ta åt sig äran. Eller är det ansvaret han vill undvika?

Så hur gör vi med landsändar – Österlen och Västkusten har också agerat mot vad som gemenligen går under beteckningen ”Stockholm” – som tycker att de klarar sig bäst på egen hand?

Äh, vi skiter i det, är enligt ovan den naturliga reaktionen för en stockholmare. Men först kan vi väl utveckla den ekonomisk-sociologiska lektionen lite till? När tillräckligt många ”stockholmare” har ruttnat på gotländsk attityd sjunker inte bara huspriserna utan också antalet arbetstillfällen på ön. Om Almedalsveckan med sina sjukt överprissatta boenden inte längre bidrar till den gotländska ekonomin får alltfler infödda söka jobb i vården. Men eftersom skatteintäkterna sjunker, kommer det istället att bli aktuellt med friställningar i offentliga sektor, och därmed färre arbetstillfällen på ön.

Region Gotland kommer då att vända sig till staten… för att plussa på statsbidragen. Men tänk om Stockholm då tröttnat på att pytsa ut pengar till landsändar som bara vill se deras plånböcker, inte ansiktena som hör till kassan? Sommaren är som bekant årets bästa dag i Sverige, men andra länder har mer sol. Ska vi säga så?

Och så tycker jag vi gör de protesterande företagarna på Gotland till heders-stockholmare. För det finns de som inte vill stoppa färjan. Och de har det inte lätt.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här