Winsth: ”Bidens satsningar på grön omställning kan bli kvar”

Svenska företag behöver ta höjd för att det kommer att bli svårare och dyrare att sälja till USA. Det är även tydligt att fokuset på klimatet minskar även om Bidens program för grön omställning kan bli kvar då den gynnar företag som också leds av republikanska väljare, skriver krönikören Annika Winsth.
Winsth: ”Bidens satsningar på grön omställning kan bli kvar” - Annika Winsth, USA. Trump
"Det är mycket som talar för att tullarna höjs kraftigt mot Kina, vilket sannolikt gör att Kina svarar med liknande mynt. Det har fått oron för handelskrig att blossa upp", skriver chefekonom Annika Winsth i en krönika. Foto: AP Photo/Alex Brandon

Washington visade sig från sin bästa sida på valdagen. Vackert väder, städat och lugnt om än med ett stort säkerhetspådrag. En klar majoritet av Washingtonborna röstar dock på demokraterna och resultat blev därmed en besvikelse för många.

Amerikanska val handlar i första hand om inhemska frågor och den här gången var det än mer påtagligt. Såväl republikanska som demokratiska väljare tycks mindre intresserade av globala frågor. Ett mer frånvarande USA är något vi behöver förhålla oss till och med Donald Trump som president lär det bli kännbart på flera sätt.

Det är tydligt att ekonomin har varit i fokus för väljarna, men också att en mycket stor majoritet av amerikanska folket tycker att de fått det sämre under Biden-administrationen. Många kopplar ihop det med den politik som förts snarare än de globala förutsättningar som gällt. Som ekonom kan det tyckas lite märkligt då den amerikanska ekonomin har stått emot de utmaningar som varit bättre än många andra länder och förvånansvärt väl.

Risk för handelskrig

Det är också tydligt att såväl Trump som många väljare har fokus på kort sikt. Gång på gång hävdas det att tullar och barriärer är bra för amerikansk ekonomi och amerikanska jobb. Att tullar, likt det britterna fått uppleva efter Brexit, fördyrar för hushåll och försämrar konkurrenskraften hör jag mycket lite av här.

Trump tycks i vart fall övertygad om tullars förträfflighet då han hävdar att tullar är det vackraste ordet i ordlistan. Frågan är dock hur långt han är beredd att gå. Det är mycket som talar för att tullarna höjs kraftigt mot Kina, vilket sannolikt gör att Kina svarar med liknande mynt. Det har fått oron för handelskrig att blossa upp. Oavsett om det går så långt lär hindren öka på frihandelns bekostnad.

Satsningar på grön omställning kan bli kvar

För en liten öppen ekonomi som den svenska är det inte bra. Trump har indikerat breda tullar på allt som ska in i USA. Den sortens politik slår dock omgående mot amerikanska hushåll som handlar av andra länder och på lite sikt även mot amerikanska företag som är beroende av såväl insatsvaror som att sälja globalt.

Här finns det en möjlighet att inte minst inflytelserika affärsmän får Trump att gå fram lite mer försiktigt. För även om det republikanska partiet numera är mer av ett arbetarparti så lyssnar Trump även till dessa män.

Svenska företag behöver ta höjd för att det kommer att bli svårare och dyrare att sälja till USA. Det är även tydligt att fokuset på klimatet minskar även om Bidens program för grön omställning, Inflation Redaction Act, kan bli kvar då den gynnar företag som också leds av republikanska väljare.

Annika Winsth är chefekonom på Nordea

Detta är en krönika från en fristående kolumnist. Analys och ställningstagande är skribentens.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF