Köttberget kan ge högre ränta

Effekterna av de demografiska förändringarna, som nu sker snabbt på global nivå, kommer att förändra såväl politik, ekonomi som arbetsmarknad.

KRÖNIKA. För drygt tio år sedan uttryckte den tidigare finansministern Pär Nuder viss oro över den mängd ”babyboomers” – födda på 40- och 50-talen – som skulle vandra fram genom decennierna. Dessa efterkrigsbarn refererade Nuder till som ”köttberget” och fick för det viss kritik. Men framsyntheten ter sig i dag alltmer klarsynt och vi lär de närmaste decennierna få känna av effekterna av en större grupp äldre som lever längre.

Fenomenet med en allt äldre befolkning är ­ingalunda en svensk företeelse. De flesta utvecklade ekonomier står inför samma förändring. Många har samtidigt problem med låga födseltal. I vissa länder – Japan är ett praktexempel – kommer därför befolkningen att minska snabbt samtidigt som medelåldern stiger. Det innebär att försörjningskvoten ökar för dem som är sysselsatta och som, är det tänkt, med sin löneskatt ska försörja unga som inte hunnit in på arbetsmarknaden och gamla som redan lämnat den.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här